Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine în vizită oficială în România /

Breaking News:

Burduja susține decizia hipermarketurilor de a transforma clienții în casieri: „Lumea merge în direcţia automatizării”

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, susține decizia hipermarketurilor de a înlocui casieriile cu tehnologie, astfel încât cumpărătorii să își scaneze singuri produsele.

Argumentul său susține că lumea merge în direcţia automatizării, a declarat ministrul.

„Faptul că există un proiect legislativ sau altul nu va schimba mersul lumii (…). Nu cred că este necesară o abordare punctuală cu un retailer sau altul, ci şi o abordare integrată la nivelul economiei şi societăţii privitoare la modul în care arată deja prezentul şi va arăta tot mai mult şi viitorul (…) Vorbim despre o tendinţă la nivel global de a automatiza locuri de muncă şi anumite procese repetitive. Nu înseamnă că avem doar costuri, pot fi şi beneficii. Să nu uităm că una dintre cele mai mari companii globale care au automatizat procese repetitive este o companie românească (…) Noi trebuie să ne pregătim pentru economia viitorului”, a afirmat Sebastian Burduja, luni, la Digi 24.

El a spus că, dacă un furnizor de produse are soluţii automatizate şi calitatea serviciilor este proastă, cetăţenii sunt liberi să aleagă un altul.

„Din perspectiva mea, ca liberal, nu o taxă în plus este soluţia. Foarte rar a taxa în plus mediul privat poate fi o soluţie. Mai mult decât atât, calitatea serviciilor, poate rapiditatea cu care un cetăţean îşi cumpără anumite produse creşte în momentul în care apelezi la o soluţie automatizată (…) De asemenea, vorbim despre o piaţă liberă. Dacă un anumit furnizor de produse are soluţii automatizate şi calitatea servicii este proastă, cetăţenii sunt liberi să aleagă un alt furnizor. Nu cred că trebuie statul să intervină”, a punctat ministrul Burduja.

Potrivit acestuia, date globale dintr-un studiu de anul trecut arată că ponderea implementării soluţiilor de automatizare pe piaţa forţei de muncă a fost de 34% în 2021, în creştere faţă de 23% în 2020.

Ministrul Burduja a atras atenţia că un alt studiu important de la cea mare companie de consultanţă în domeniu relevă că şase din zece ocupaţii au o componentă mai mare de 30% care poate fi automatizată.

De asemenea, Forumul Economic Mondial estimează o pierdere de 85 de milioane de locuri de muncă în urma automatizării, dar semnalează că se vor crea alte 96 de milioane locuri de muncă în alte domenii – analiză de date, inteligenţă artificială, programare, creare de conţinut.

„Pe termen mediu şi lung, automatizarea acestui tip de forţă de muncă este o realitate. Noi trebuie să ne pregătim sistemul de educaţie pentru a gândi lumea viitorului şi a ne pregăti tinerii pentru locuri de muncă care poate nici nu au fost inventate încă”, a adăugat Sebastian Burduja. 

Auchan are toate casele self checkout

Tiberiu Dănețiu, director marketing Auchan România: „Practic, am făcut următorul lucru: să zicem că în magazinele noastre, unele foarte mari, avem între 15 și 50 de case de marcat. Înainte, aveam un număr de case deschise în funcție de câți angajați aveam la case; să zicem că aveam 20 din 50. Astăzi, toate cele 50, adică 100% din casele de marcat, sunt deschise; clienții pot merge la case de marcat dedicate, unde sunt colegi casieri, care scanează produsele clienților. Deci, am făcut mai multe case accesibile și, în același timp, clienții, dacă doresc să scaneze, scanează. Noi, aceste case self checkout le-am avut și în trecut. O bună parte din casele de marcat, aproape jumătate, erau self checkout și acum un an, și acum doi ani. Peste 60% dintre clienții noștri scanau deja la casele self checkout. Mergeau în mod voluntar, pentru că sunt mai rapide. Astăzi, la toate casele se poate face acest lucru. Auchan nu disponibilizează pe nimeniAngajații pe care i-am avut la casele de marcat rămân în ccontinuare, iar meseria lor evoluează. Mai mult, noi chiar recrutăm: astăzi Auchan România are 300 de psoturi, printre care și case de marcat, deschise la angajare”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv