Membrii Camerei Deputaților au respins, miercuri, proiectul prin care deputatul UDMR Terza Jozsef Gyorgy Kulcsar solicita autonomia Ținutului Secuiesc.

Au fost 218 voturi “pentru” respingerea proiectului și doar 20 de voturi în favoarea proiectului, toate venite, evident, din partea unor deputați ce reprezintă comunitatea maghiară din România.

Însă decizia nu este finală, urmând ca votul decisiv să se dea la Senat, acolo unde se așteaptă ca bătălia să fie ceva mai dură și mai strânsă.

Proiectul prevede organizarea administrativă a României pe “scaune”, urmând ca fiecare regiune să aibă președinte, parlament și guvern propriu.

În plus, proiectul prevede ca limba maghiară să fie recunoscută drept limbă oficială, pe lângă limba română.

“Secuii au luptat pentru apărarea creştinismului de partea lui Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare. Acele persoane şi instituţii care susţin că ţinutul secuiesc nu există sunt conduse din umbră sau sunt conduse de ură faţă de maghiari şi secui. Acestor persoane şi instituţii le transmit să pună mâna pe carte şi să înveţe istoria proprie. Comunitatea maghiară din România nu cere decât ceea ce li se cuvine tuturor naţiunilor europene. Europa sprijină autonomia, este cel mai important mesaj dat de comunitatea europeană după evenimentele din Catalonia. Nu dorim modificarea graniţelor, noi dorim doar autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român”, a declarat deputatul UDMR care a inițiat proiectul.

În schimb, fostul premier Mihai Tudose i-a acuzat pe cei de la UDMR că susțin “un demers jenant” și le-a transmis că “nu cred că ați reacționa foarte frumos, stimați colegi de la UDMR, dacă, începând de astăzi sau de mâine, o mulțime de colegi de-ai dumneavoastră din Parlament ar avea niște propuneri de discuție amiabilă de restrângere a unor drepturi pe care le aveți deja. Nu ne-am dori, Dumnezeule, dar să discutăm despre chestia aia amiabil fără patimă, fiindcă pe teme de genul ăsta am ajuns să facem un referendum să vedem dacă un copil de 8 martie îi ia lui maică-sa un ruj sau o spumă de bărbierit, tot așa, amiabil. E jenant ceea ce faceți, stimați colegi și e jenant și că noi acceptăm dialogul cu dvs. pe această temă”.

Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, a anunțat și el că nu susține proiectul, deși s-a speculat faptul că ar oferi acest cadou celor de la UDMR pentru sprijinul acordat de reprezentanții comunității maghiare în Parlament.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version