Carmen Dan, ministrul demisionar al Afacerilor Interne, a declarat vineri seară, după ce premierul Sorin Grindeanu i-a acceptat demisia – trimițând-o, la pachet cu cea a ministrului Dezvoltării, Seveil Shhaideh, președintelui Klaus Iohannis pentru a emite decretul de eliberare din funcție a acestor două apropiate ale lui Liviu Dragnea – că este o încercare de lovitură de stat.

Carmen Dan

“Eu, în acest moment, cred că ne confruntăm cu o veritabilă încercare de lovitură de stat. (Grindeanu – n.r.) este premier în funcție, până la moțiune, dar este singur, nu mai are Cabinet. Cred că aceste două componente nu pot fi separate. Un premier nu poate să-și facă treaba de premier fără Cabinet. Încercarea disperată de a constitui un cabinet, punând presiune continuă și negociind (…), înseamnă că ți-ai propus să creezi o structură care nu este constituțională. Eu așa văd, o încercare disperată de a impune un guvern, eludând Constituția”, a spus Carmen Dan, la Antena 3.

“Dacă domnul președinte Iohannis semnează decretele și decretele se publică în Monitorul Oficial, eu sunt un om care respectă legea și am să-i cedez domnului Grindeanu locul de ministru de Interne și – presupun că va face tot ce spune secretarul general (al Guvernului, Victor Ponta, care a fost numit de Grindeanu înainte de acceptarea demisiei ei și a lui Shhaideh – n.r.”, a spus Carmen Dan.

“A existat o grabă extraordinară”

Ea l-a atacat și pe Victor Ponta, spunând că acesta și-a dorit foarte mult să fie iarăși premier și “își imaginează că a și reușit”.

“Ceea ce e de reținut aici este că a existat o grabă extraordinară în a rezolva această problemă, sens în care s-a și pus pe secretarul general al Guvernului o presiune extraordinară. Din câte știu eu, secretarul general al Guvernului nu și-a delegat atribuțiile. Din câte știu eu, secretarul general al Guvernului, în momentul în care s-a luat această interesantă decizie, lipsea de o jumătate de oră pentru că avea un puseu de tensiune. Ar trebuie să constați lipsa de la serviciu a unui înalt funcționar public prin alte metode, nu prin lipsa pentru o jumătate de oră”, a invocat ea.

Carmen Dan consideră că actele prin care s-a dispus înlocuirea secretarului general al Guvernului sunt nelegale și, “în mod normal, aceste acte trebuie desființate”.

“DGPI a devenit operațională 100%”

În ceea ce privește un posibil “război al informațiilor” în centrul căruia s-ar afla Direcția Generală de Protecție Internă, ministrul demisionar a precizat că aceasta a devenit operațională deja.

“N-aș spune că de acum încolo putem vorbi de incertitudine în ceea ce privește Direcția Generală de Protecție Internă, pentru că tocmai spuneam că ea a devenit operațională 100% și de acum înainte, conform atribuțiilor și competențelor pe care le au, cei de la DGPI vor asigura serviciul necesar de protecție și informație pentru Ministerul de Interne”, a afirmat Carmen Dan.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version