Nici gând să demisioneze!

La o zi și jumătate de la anunțul premierului Mihai Tudose că nu îl demite pe șeful Poliției Române pe motiv că directorul general al DGA, Cătălin Ioniță,  nu vrea să vină în locul lui, ministrul de Interne, Carmen Dan, și-a amintit joi seară că are acceptul scris al acestuia din urmă.

“Am aici dovada acceptului exprimat de chestorul Cătălin Ioniţă pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Române, în situaţia în care premierul ar fi decis să accepte propunerea de eliberare din funcţie a chestorului Despescu. Acest acord a ajuns şi la domnul prim-ministru. Sintetizând, avem pe de o parte, documente şi pe de altă parte, vorbe. Acordul a fost semnat de chestorul Cătălin Ioniţă marţi, înaintea anunţului public pe care l-am făcut, referitor la propunerea de demitere a actualului şef al Poliţiei Române”, a declarat Dan, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.

Ea a prezentat documentul, fără a preciza însă de ce a declarat acest lucru atât de târziu și nu imediat după ședința Guvernului, miercuri după-amiază, sau joi dimineață, când a fost audiată la Parchetul General și a refuzat să dea vreo declarație jurnaliștilor.

Foaia pe care este scris acceptul lui Ioniță nu este datată și nu are număr de înregistrare: 

Tudose, replică pe Facebook

Într-un mesaj pe Facebook postat joi seară la ora 23.10, premierul  Mihai Tudose o desființează din nou pe Carmen Dan, fără să anunțe însă că o demite:

“Doamna Carmen Dan recunoaște cã la ora 6:27 a fost sunatã de domnul chestor Ioniţã, care a anunţat-o cã dorește sã se vadã cu domnia sa. În acea dimineaţã, i-a transmis acesteia cã nu vrea sã fie șef al IGPR. Ședinţa de Guvern a avut loc la ora 13:30. Atunci am anunţat cã nu îl numesc pe domnul chestor Ioniță, că nu îl demit pe domnul chestor Despescu și cã aștept un raport de la dânsul. La acea orã, toate televiziunile titrau cã domnul chestor Ioniţã nu dorește sã fie noul șef al IGPR. Cum poate spune cineva cã anunţul meu de la ora 13:30 l-ar fi putut face pe domnul chestor Ioniță sã se rãzgândeascã? Trageți dumneavoastră concluziile”.
Cătălin Ioniță
Ioniță: “Permiteți să raportez, refuz funcția”

Cu o seară înainte, Tudose a anunțat că ministrul Carmen Dan “l-a minţit” şi că nu mai are cum să lucreze cu ea.

“Am să-mi permit să vă divulg un lucru şi supărarea mea faţă de doamna ministru. Am întrebat-o dacă este adevărat că omul acela refuză. Mi-a spus că nu este adevărat, că omul îşi doreşte funcţia. La prânz, l-am sunat pe domnul chestor să-l întreb eu, fiindcă pe canalele media se vehiculau diverse informaţii, că nu vrea. (…) Discuţia a fost următoarea: (…) ‘Bună ziua, sunt premierul. Domnul comisar, doriţi această funcţie? Răspunsul a fost exact aşa: ‘Domnul prim-ministru, permiteţi să raportez, în cursul dimineţii m-am prezentat la doamna ministru cu un raport prin care refuz această funcţie’. (…) Din momentul acela am spus că un ministru de Interne care îşi permite să mă mintă în halul acesta, nu mai am ce să lucrez cu domnia sa”, a afirmat Tudose. 

Carmen Dan: Am dispus astăzi trimiterea Corpului de control al ministrului la IGPR

Tot cu întârziere, dar și mai mare, dacă e să luăm în calcul că s-a aflat despre polițistul pedofil în serie încâ de acum 4 zile, luni, ministrul Afacerilor Interne a anunţat că a trimis Corpul de Control la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

“Am dispus astăzi trimiterea Corpului de Control al ministrului la Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru a verifica respectarea proceduriloe administrative de raportare a evenimentelor, dar şi aspecte care privesc gestionarea evenimentului de agresiune sexuală comis ăn data de 10 decembrie 2016 în Sectorul 5 al Capitalei şi înregistrat la Secţia 18 Poliţie. Fac precizarea că în acest caz, conform fişei de eveniment, autorul era indicat ca fiind agentul de poliţie Stan Eugen din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti”, a declarat Carmen Dan.

Premierul Tudose i-a dat termen miercuri șefului Poliției Române să-i prezinte un raport asupra faptelor în cel mult o săptămână.

Ministrul susține însă că nu are încredere, astfel că, vrea să se asigure că raportul pe care Bogdan Despescu îl va prezenta primului-ministru va fi unui obiectiv.

“O instituţie care este implicată direct în gestionarea evenimentelor nu se poate verifica singură”, a argumentat ea.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version