Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, după mai multe amânări, că alegerea lui Teodor Meleșcanu, prin votul senatorilor, în funcția de președinte al Senatului a fost neconstituțională.

Sesizarea împotriva Hotărârii Senatului nr. 36 din 10 septembrie 2019 pentru alegerea președintelui Senatului a fost depusă la CCR de Tăriceanu și 33 de senatori ai ALDE, PNL, PMP, UDMR și unii senatori neafiliați.

Tăriceanu a argumentat în sesizare că alegerea lui Meleșcanu a fost făcută cu încălcarea Regulamentului Senatului, care spune că un grup politic nu poate propune pentru funcție doi senatori din același partid.

Decizia judecătorilor CCR, amânată timp de mai multe luni, vine la numai o zi de la anunțul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc privind anchetarea ”dinozaurului” din fruntea Senatului.

Meleșcanu, cercetat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului pentru că a mințit diplomații străini în Decembrie 1989

Curtea Constituțională a amânat în 16 octombrie, 27 noiembrie și 11 decembrie dezbaterea pe acest subiect, luarea unei decizii fiind luată, până la urmă, joi, în 22 ianuarie.

Meleșcanu, la data aceea membru ALDE și fost ministru de Externe în Guvernul Dăncilă, a fost ales președinte al Senatului în data de 10 septembrie 2019, la propunerea PSD – care deține majoritatea în Senat. Alegerea sa, prin vot, s-a făcut împotriva deciziei propriului partid, ALDE, care ieșise de la guvernare.

În urma alegerii sale la șefia Senatului, Meleșcanu a fost exclus din ALDE. Anunțul a fost făcut, chiar la tribuna Senatului, de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al Senatului în timpul alianței PSD-ALDE. Tăriceanu demisionase cu puțin timp înainte, după ce a rupt alianța cu PSD.    

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version