Judecătorii de la Curtea Constituţională au decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că Legea votului prin corespondenţă este constituţională.
Astfel, judecătorii de la CCR au respins cele două sesizări de neconstituţionalitate depuse de 50 de deputaţi şi de 31 de senatori.
Decizia de miercuri este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată celor două camere ale Parlamentului.
Legea privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, a fost adoptată, în 28 octombrie, de Camera Deputaţilor, forul decizional.
Ulterior, deputaţi şi senatori de la ALDE şi UDMR au sesizat Curtea Constituţională. Politicienii respectivi s-au plâns că Legea votului prin corespondenţă este în contradicţie cu caracterul direct al votului.
De asemenea, s-au ridicat semne de întrebare în legătură cu posibilitatea ca “votul prin corespondenţă, aşa cum este reglementat pentru cetăţenii români domiciliaţi în afara teritoriului naţional, instituie în drept şi în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetăţeni, ceea ce este explicit interzis de art. 16(1) din Constituţie, care prevede că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.
Ambele sesizări au fost, însă, respinse de judecătorii constituţionali.
Ultima variantă a proiectului prevedea ca votul prin corespondenţă să se aplice doar la alegerile parlamentare de anul viitor. Se porneşte de la ideea că va fi un proiect pilot care poate fi dezvoltat în funcţie de ceea ce se întâmplă în toamna anului viitor.