Biroul Electoral Central (BEC) a validat, până luni, înregistrarea candidaturilor depuse pentru alegerile prezidențiale de către primii șase candidați: Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Viorica Dăncilă și Theodor Paleologu. 

Candidaţii şi-au putut depune candidaturile la BEC până la 23 septembrie. Data rămânerii definitive a candidaturilor este 26 septembrie.

BEC a comunicat, până în seara de 24 septembrie, candidaturile pentru prezidenţiale sau semnele electorale admise sau respinse

UPDATE 24 septembrie: BEC a validat alte 7 candidaturi:

  • Ramona Ioana Bruynseels
  • Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici, actor şi fostului ministru pentru Românii de Pretutindeni, care are probleme cu unele semnături, însă nu afectează numărul de 200.000 necesare. „Conform procesului verbal încheiat pe 22 septembrie 2019 au fost identificate 222.706 de semnături, din care 3.943 erau afectate de diferite lipsuri, respectiv semnătura din declaraţia pe propria răspundere a celui care a întocmit lista de susţinători, semnptura susţinătorului, menţiuni privind localitatea de domiciliu, seria şi numărul actului de identitate ale acestuia. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conţinând semnături. În plus, 9792 de semnături care au fost prezentate ca aparţinând unor persoane diferite conţin elemente de similitudine evidentă”, se arată în motivarea Deciziei BEC nr. 21/D/24.09.2019.
  • Cătălin Ivan – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională –, fost europarlamentar PSD, are și el probleme cu semnăturile, 55.924 dintre ele conţinând elemente de similitudine evidentă.
  • John Ion Banu are, de asemenea, probleme cu semnăturile, dar întrunește numărul de 200.000 valabile. „Conform procesului verbal, au fost identificate 222.457 semnături, din care 3661 erau afectate de diferite lipsuri. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conţinând semnături. În plus 12. 854 semnături prezentate ca aparţinând unor persoane diferite conţin elemente de similitudine evidentă”, se arată în decizia luată de BEC.
  • Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), în cazul căruia BEC a constatat că „au fost identificate 206.576 semnături, din care 232 erau afectate de diferite lipsuri. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conţinând semnături. În plus, 49.938 de semnături conţin elemente de similitudine”.
  • Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc)„Conform procesului verbal din 22 septembrie 2019 au fost identificate 201.836 semnături, din care 1.215 erau afectate de diferite lipsuri. Totodată, s-a constatat că au fost depuse fotocopii ale unor file conţinând semnături. De asemenea, 48.791 prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, conţin elemente de similitudine evidentă”, se arată în motivarea deciziei BEC.
  • Alexandru Cumpănaşu.

BEC a respins candidaturile lui Bobby Păunescu (independent) şi Mariei Minea – Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni.

Decizia de respingere a candidaturii lui Bobby Păunescu: „S-a constat că 145.047 de semnături, din totalul de 177.556 semnături identificate, reprezintă în fapt, fotocopii. Astfel, BEC respinge înregistrarea candidaturii domnului Bobby George Marius Păunescu la alegerile pentru preşedintele României din 2019”.

Decizia de respingere a candidaturii Mariei Minea: „În urma verificărilor efectuate la depunerea listelor de susţinători, conform procesului verbal încheiat în data de 22 septembrie 2019, a fost identificat formal un număr de 231.620 de semnături, din care 199.492 erau afectate de diferite lipsuri, precum copii xerox color, fotocopii, lipse semnături ale susţinătorilor pe mai multe pagini. De asemenea, s-a constatat că 1.173 de semnături, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, conţin similitudini evidente. Faţă de această împrejurare, s-a solicitat AEP să efectueze verificări prin sondaj ale datelor înscrise în lista susţinătorilor”.

BEC precizează că a sesizat organele de cercetare penală în cazul Mariei Minea. „Având în vedere că împrejurprile de fapt constatate cu ocazia verificărilor la nivelul BEC dau naştere unor suspiciuni rezonabile cu privire la veridicitatea unui număr mare de semnături regăsite în listele de susţinătorim precum şi cu privire la realitatea declaraţiilor pe propria răspundere prin care se atestă această verificitate, s-a decis sesizarea organelor de urmprire penală competente. În ceea ce priveşte condiţia referitoare la numărul susţinătorilor prevăzut în Legea nr. 370/2004, în urma verificării listelor de susţinători efectuată de BEC, s-a constatat că 199.492 de semnături, din totalul de 231.620 reprezintă de fapt fotocopii sau sunt afectate de alte neregularităţi”, transmite BEC.

Cataramă a primit ok-ul CCR

BEC a respins candidatura lui Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), dar CCR i-a dat ok-ul, luni dimineață.

Numărul minim de semnături este de 200.000.

Florentin Pandele a anunțat că se retrage din cursă, nu-i face rău soției sale, Gabriela Firea, care a revenit la conducerea PSD și se ocupă de campania electorală a partidului.

Claudiu Crăciun, candidatul partidului Demos, a anunțat că nu a reușit să strângă numărul necesar de semnături, însă a depus cele 13.000 de semnături adunate, în semn de respect pentru efortul acordat de întreaga echipă de campanie.

Miron Cosma a fost respins, deoarece aproape 310.000 de semnături, din care mai bine de 87% s-au dovedit a fi fotocopii.

Și Radu Moraru – Nașul s-a înscris în competiție. Rămâne de văzut dacă i se va aproba candidatura.

Și-au mai depus candidatura Andrei Valentin Stoican și Liviu Pleșoianu.

Candidații care se consideră nedreptățiți de BEC pot ataca decizia la CCR. Pe 27 septembrie vor afla lista finală a candidaților.

La 26 septembrie, BEC aduce la cunoştinţa publică declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor.

Declarațiile de avere și de interese pot fi vizualizate AICI.

Aproape 80.000 de români din Diaspora s-au înscris în Registrul electoral

Aproape 80.000 de alegători români din străinătate s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota prin corespondenţă sau la o secţie de votare. Cei mai mulţi au optat pentru votul prin corespondenţă, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la secţia de votare, potrivit AEP. 

Tot până la 26 septembrie, primarii au obligaţia de a stabili locurile speciale pentru afişajul electoral.

Biroul Electoral Central comunică public, la 29 septembrie, ordinea de înscriere a candidaţilor pe buletinele de vot. Până la aceeaşi dată, Ministerul Afacerilor Externe trebuie să comunice AEP proiectul de listă cu sediile secţiilor de vot din străinătate.

Campania electorală începe oficial pe 12 octombrie

Campania electorală pentru primul tur de scrutin se va desfăşura în intervalul 12 octombrie – 9 noiembrie.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie.
 
Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version