Guvernul a aprobat, joi, acordarea unui grant direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Proiectul de OUG privind amânarea ratelor a fost discutat doar în primă lectură.

Fermierii protestează de 9 zile consecutiv, blocând vămile Siret, Urziceni, Halmeu și Albița, nemulțumiți de concurența neloială a agricultorilor ucraineni.

„Aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii şi transportatorii. Am discutat şi cu micii fermieri aflaţi în stradă şi cu marile asociaţii de profil. Este clar, din punctul meu de vedere, că protestele au fost îndreptăţite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerinţele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme, atât eu, cât şi membri ai Guvernului. Astăzi ne vom ţine de cuvânt”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței Executivului.

„Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi suma de 280.000 de euro. Estimăm peste 162 de mii de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja prevăzută în buget. Fermierii noştri merită din plin această compensaţie! În plus, mi s-a părut de bun simţ şi cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare, aşa că o vom legifera azi. Totodată, rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, Registrul Auto Român va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a spus premierul.

Condiţiile de eligibilitate pentru acordarea plăţii: depunerea unei cereri de plată pentru o suprafaţă determinată de minimum un hectar pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute într-o anexă a acestei ordonanţe. De asemenea, beneficiarii trebuie să ateste că nu sunt în dificultate, adică nu sunt în lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. 

În ce priveşte amânarea ratelor la creditele producătorilor agricoli, Ciolacu a promis că schema de ajutor va fi în curând finalizată:

„Avem în primă lectură o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023. Sprijin total această măsură şi ştiu că se lucrează împreună cu Banca Naţională, cât şi cu un întreg sistem bancar şi Consiliul Concurenţei, pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm foarte repede şi această schemă de ajutor pentru fermierii afectaţi”.

Iată și precizările Executivului:

„Actul normativ analizat de Guvern în PRIMĂ LECTURĂ stabilește unele măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023.

Proiectul de act normativ are în vedere recunoașterea secetei pedologice din anul 2023 ca fiind fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale în agricultură, precum și un moratoriu în contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, prin care se propune amânarea plății unor obligații contractuale ale debitorilor, respectiv ale producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică, care pot solicita creditorilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor.

Beneficiarii acestei Ordonanțe de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Totodată, de prevederile prezentului act normativ beneficiază debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură cauzată de seceta pedologică, sens în care debitorii prezintă creditorilor procesele – verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiate conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version