Premierul Marcel Ciolacu l-a demis, joi, pe șeful Vămilor, Ion Cupă, care a fost reclamat de fermierii și transportatorii protestatari că tolerează contrabanda cu cereale aduse din Ucraina. Protestele au ajuns în a 9-a zi, iar de luni, este blocat, la punctele de trecere a frontierei (PTF) Siret, Urziceni și Albița, accesul TIR-urilor cu cereale din Ucraina.

„Domnul Marcel Boloș (ministrul Finanșelor – n.r.) a fost prompt, după ce a primit semnale la întâlnirea cu protestatarii privind problemele din vămi, și a propus azi schimbarea conducerii Autorității Vamale Române, cu o persoană pe care am înțeles că și-o asumă și sunt ferm convins că, săptămâna viitoare, vom cere noii conduceri a Vămilor să vină cu rezolvări rapide la toate cerințele legitime ale fermierilor și transportatorilor”, a declarat premierul.

Printr-o altă decizie, Ciolacu l-a numit, în locul lui Cupă, pe Marcel Simion Mutescu în funcția de președinte, cu rang de secretar
de stat, al Autorității Vamale Române.

Traseist politic de mare calibru, Ion Cupă a trecut prin PDL, PNL, ALDE și PMP, fiind susținut acum de PSD Mehedinț. El a fost numit șef al vămilăr în luna mai 2023, de fostul premier Nicolae Ciucă, doar cu o lună înainte de „rotativa” cu ciolacu. Cupă l-a înlocuit atunci pe Bogdan Lucian Mihei, iar pretextul lui Ciucă a fost slaba colectare la bugetul de stat.

Ion Cupă a fost director la Finanțe Mehedinți, între 2005 și 2010, iar apoi a lucrat la Finanțe Gorj, până în 2012, când a ajuns deputat.

A deținut două mandate, fiind ales pe listele PNL, apoi ale ALDE, în 2016.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version