„În spiritul solidarității europene, sunt absolut convins – și există semnale – că și Comisia Europeană va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute în acest an pentru susținerea Ucrainei și Moldovei. Sunt sigur că vom găsi soluția justă pentru ca acest cadru bugetar pentru 2023 și 2024 să fie actualizat ținând cont de acest realități”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, joi, la începutul ședinței de guvern.

Boloș nu a convins Comisia Europeană să accepte creșterea deficitului la 5,5% din PIB (surse). Urmează vrăjelile lui Ciolacu

El speră să o convingă pe Ursula von der Leyen, șefa CE, să modifice PNRR, deși ajutorul invocat că l-a dat Ucrainei și R. Moldova nu justifică nici pe departe deficitul bugetar uriaș, de peste 37 miliarde de lei, înregistratdupă primul semestru.

Amintim că Ciolacu a continuat „țopăiala fiscală” a antecesorului său la șefia Guvernului, Nicolae Ciucă, înființând noi agenții cu posturi bine plătite, în ciuda deficitului bugetar .

Deficitul a urcat la 37,21 miliarde de lei (2,34% din PIB), după 6 luni: Cheltuielile bugetare au crescut cu 16,5%

Ciolacu vrea să ia ok-ul și pe modificarea Legii pensiilor speciale, care a picat la CCR dar nici n-a respectat principiul contributivității de către „speciali”, așa cum România și-a asumat prin PNRR.

O altă „jalbă în proțap” este modificarea Codului fiscal, cu noile taxe prin care Ciolacu speră să fenteze Comisia Europeană că România va avea bani să plătească pensiile uriașe ale magistraților și altor „speciali” care nu au contribuit și nu contribuie la Fondul de pensii.

Consiliul Fiscal: Deficitul va depăși 6% din PIB în absenţa unor măsuri de corecţie a derapajului bugetar

„E momentul reformelor din PNRR. Voi pleca la Bruxelles ca să discut câteva decizii esențiale pentru ca Planul României să meargă mai departe. Sunt decis să nu renunț la vreo reformă. Încheiem renegocierea PNRR, vom face reforma pensiilor, depunem Cererea de plată 3 și vom lua măsurile fiscale care să permită dezvoltarea sustenabilă a României. Azi vom trece în revistă toate jaloanele care trebuie închise pentru Cererea 3 de plată”, a mai spus Ciolacu.

„Pentru asta sunt dispus să îmi pun pe masă mandatul și să îmi asum răspunderea în fața Parlamentului”, a „amenințat” premierul.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version