PSD a votat împotriva moțiunii privind demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu, dar îl atacă electoral, în declarații. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat duminică, la Digi 24, că Virgil Popescu „are de dat multe explicaţii” de ce s-a ajuns la criza din energie, insistând că „ANRE nu mai are competențe de reglementare a prețurilor”.

„Cred în continuare că ministrul Energiei are de dat multe lămuriri şi multe explicaţii de ce s-a ajuns în această situaţie. Nu cred că suntem într-un moment în care să căutăm vinovaţii. (…) ANRE nu mai are competenţe legale în zona de reglementare a preţurilor nici la gaze, nici al energie (…) printr-o ordonanţă de urgenţă dată de către fostul prim-ministru Ludovic Orban. Ca să lămurim adevărul, totuşi. (…) Eu vă spun cine are competenţe legale”, a spus Ciolacu.

„Susţin în totalitate declaraţia dată de purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale – liberalizarea preţurilor la energie a fost făcută haotic în România şi nu a fost negociată cu responsabilitate la Comisia Europeană”, a adăugat el.

Întrebat dacă a discutat cu premierul despre o eventuală demitere a ministrului Energiei, liderul social-democrat a răspuns: „Nu am discutat cu domnul prim-ministru niciodată acest lucru”.

Declarațiile preşedintelui PSD vin după ce, sâmbătă, el a spus că Guvernul trebuie să găsească „sistemul legal de reglementare” a preţurilor la energie pentru o perioadă determinată, care să se aplice consumatorilor casnici şi IMM-urilor.

„Era un calendar (de liberalizare – n.r.), dar (…) contează şi cum negociezi calendarul. Noi am negociat un calendar scurt, de numai 12 luni. Alte state, cum este Franţa, au negociat un calendar de cinci ani, vă dau un exemplu, iar Franţa a venit cu reglementare. Ţinând cont că companiile hidro nu a apucat nimeni să le vândă total, au rămas, totuşi – Nuclearelectrica, Romgaz sunt, totuşi, companii cu acţionariat majoritar al statului român. Am văzut deja că în Franţa s-a reglementat pentru consumatorii casnici şi IMM-uri – e adevărat, microîntreprinderi mi se pare până în 10 angajaţi şi un milion cifră de afaceri, iar noi am venit în ordonanţă cu această plafonare şi pentru IMM-urile cu 50 de angajaţi şi cu cifră de afaceri de 10 milioane. Părerea mea, în continuare, este că Guvernul, împreună cu ANRE, trebuie să găsească sistemul legal de reglementare cel puţin pentru o perioadă la zona casnică şi IMM-uri şi, nu în ultimul rând, la producţia alimentară”, a precizat Ciolacu.

Întrebat dacă o astfel de reglementare a preţurilor poate fi aplicată de la 1 aprilie, liderul PSD a răspuns că încă nu s-a ajuns la o concluzie în acest sens.

„Se discută şi cred că Guvernul va anunţa aceste lucruri. Încă nu am ajuns la o concluzie. Aşteptăm domnul ministru de resort să vină cu toate propunerile”, a precizat Ciolacu. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version