Premierul Marcel Ciolacu mimează grija pentru angajații cu salariul minim (mai toți în mediul privat), pe care Guvernul îl va majora fără însă a reduce taxele pe muncă așa cum a promis, iar motivul este unul evident: sumele uriașe vărsate la bugetul de stat de angajatori.
Ciolacu a declarat, miercuri, că se va întâlni cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, pentru a discuta despre creşterea la 300 de lei a sumei deductibile aplicate salariului minim.
„Lăsaţi-mă să iau decizia împreună cu dl ministru al Finanţelor, astfel încât tot să fie sustenabil. Este o discuţie, o solicitare a IMM-urilor, am spus, din întâlnirea cu IMM-urile şi cu patronatele, că iau în considerare această solicitare, ţinând cont că ea va fi până pe data de 31 decembrie. (…) Cu 200 de lei m-aţi criticat foarte tare, că nu acoperă, că e un dezastru, că se strică sistemul, că unii sunt dezavantajaţi. Acum, că nu s-au mărit, am înţeles mesajul. Cu adevărat, în momentul acesta, se câştigă vreo 240 de lei, dacă ar fi până la 300 de lei, da, trebuie să văd efortul bugetar pe care şi-l poate permite… Eu sunt unul dintre susţinătorii acestui lucru”, a spus el, asaltat de jurnaliști cu întrebări.
În prezent, salariul minim brut este de 3.300 de lei/lună, din care angajații iau „în mână” 2.079 lei, restul reprezentând taxe către stat care însumează, lunar, 1,9 miliarde de lei.
După majorarea la 3.700 lei asalariului minim (din care angajatul încasează efectiv 2.321 lei/lună iar restul de 1.472 lei reprezintă taxele), suma care se varsă la bugetul de stat crește la 2,2 miliarde de lei/lună.
În plus, toate celelalte salarii ale bugetarilor, până la cel al președintele Klaus Iohanni, se ajustează în creștere în funcție de salariul minim.
De asemenea, cresc și amenzile, punctul de amendă din Codul rutier reprezentând 10% din salariul minim.
Nu în ultimulrând, pe măsură ce crește salariul, se măresc și prețurile la raft în magazine, în principal mărfurile alimentare, precum și serviciile.