La sediul Guvernului au fost semnate, miercuri, contractele pentru construirea spitalelor regionale de Urgenţă de la Iaşi şi Cluj – momentul fiind catalogat drept „ireal” de premierul Marcel Ciolacu.

„Am o jenă de a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale. De 15 ani, toţi politicienii din România, toate guvernele din România, toţi miniştrii Sănătăţii au vorbit şi au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale, respectiv Spitalul regional de la Iaşi, Spitalul regional de la Cluj, Spitalul regional de la Craiova. Cred că este un moment, îi văd şi pe reprezentanţii constructorilor, un moment care pare, un pic, ireal”, a declarat Ciolacu.

El a adăugat că investiţia în cele două spitale este de „aproape 7 miliarde de lei, aproximativ 1,5 miliarde de euro, bani prinşi în PNRR”.

Săptămâna viitoare, ar urma să se închidă şi procedurile la Spitalul Regional de la Craiova.

„Termenul de execuţie este unul scurt. Avem termen de implementare la PNRR – e aici şi domnul ministru al fondurilor europene – în acest moment până în 2026”, a precizat premierul.

Proiectul Spitalului Regional de Urgență Iași

Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi va avea 850 de paturi şi 20 de săli de operaţie. Valoarea estimată a acestui proiect este de 3,3 miliarde de lei – finanţare asigurată, în principal, de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuţie naţională şi 360 de milioane lei fonduri europene), precum şi printr-un credit de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), echivalentul a 250 de milioane de eur, conform Ministerului Sănătății.

Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va avea 849 de paturi, dintre care 336 pentru îngrijiri chirurgicale, și 22 de săli de operații. Valoarea estimată a proiectului este de 3,35 miliarde de lei, dintre care finanţarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuţie naţională şi 350 de milioane lei fonduri europene), precum şi printr-un credit de 1,525 miliarde de lei (305  mil. euro) de la BEI.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version