Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că „sub nicio formă nu puteam prinde în OUG cumulul pensiei cu salariul”, cu pretextul că aceasta trebuie făcută numai prin lege, deoarece altfel nu este constituțională. Dar nimic nu îi împiedică pe Ciucă, Ciolacu și Kelemen, care au 70% majoritate în Parlament, să modifice legea! 

Ciolacu insistă pe supraimpozitarea pensiilor speciale și a venituriilor bugetarilor, care îl depășesc pe cel al președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut.

„Sunt două drepturi fundamentale prevăzute în Constituţie – dreptul la muncă şi dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate interveni să ia cuiva unul din aceste drepturi, sub nicio formă în ordonanţă nu puteam prinde cumulul pensiei cu salariul, se poate numai prin lege. Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea unui astfel de demers. Atunci am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul de pensie, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o Primărie. Eu nu pot lua acelui om dreptul de a munci sau de a cumula pensia cu salariul, astfel încât îşi acoperă minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti, de exemplu, salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă este constituţional, să faci acest lucru, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului”, a declarat marți, Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Liderii PNL, PSD și UDMR au anulat măsurile de economie la buget, prevăzute în proiectul Ordonanței de urgență (OUG) apărut în spațiul public la sfârșitul săptămânii trecute și inițiat, cel mai probabil, de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Țeapă! Ciucă va cumula în continuare pensia grasă cu leafa de premier: PNL, PSD și UDMR au bătut palma

Documentul prevedea eliminarea cumulării pensiei cu salariul – primul care beneficiază în acest moment fiind nimeni altul decât liderul PNL, premierul Nicolae ciucă.

Astfel, premierul Nicolae Ciucă va cumula în continuare pensia specială, în valoare de 215.000 de lei/an (aprox. 43.000 de euro), pentru care nu a contribuit la fondul de pensii, cu indemnizația de șef al Guvernului.

Iar cum indemnizația de premier este de 23.920/lună, Ciucă mai bagă în buzunar 287.040 lei/an.

Și în anii 2020 și 2021, Ciucă a cumulat pensia grasă cu indemnizația de ministru al Apărării în valoare de 168.613, astfel că a câștigat frumoasa sumă de 384.493 lei/an.

Ciucă s-a pensionat la 50 de ani ca să cumuleze și indemnizația de deputat și, apoi, pe cea de prim-ministru – adică două venituri grase din bani publici, în valoare totală de 502.920 de lei/an, potrivit celei mai recente declarații de avere.

Ba, mai mult, Ciucă a beneficiat de majorarea de 12% a punctului de pensie, de la 1 ianuarie, dar suma totală este mult mai mare față de cea primită de românii cu pensia minimă. 

Ciucă va avea pensia specială majorată cu același procent aplicat pensiei minime: „Mi se pare normal”

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version