Premierul Marcel Ciolacu a dezlânțuit, miercuri, tolba cu săgeți către PNL și partenerul său de guvernare, Nicolae Ciucă, beneficiar de pensie specială cumulată cu leafa de la stat – privilegiu pe care liderul PSD l-a susținut însă public, înainte de a ajunge șef la Guvern și a începe să se laude că face reforma sistemului bugetar.

Iritat că PNL mârâie la „tăierile” pe care le tot flutură „pe surse” în presă, Ciolacu a declarat că „regretă” că aceste măsuri „nu s-au discutat în februarie-martie, ca să fie aplicate treptat..

Iaă ce a declarat premierul PSD, după cea mai recentă discuție la Ministerul Finanțelor cu noul șef al instituției, Marcel Boloș (PNL), care i-a succedat la rotativa guvernamentală lui Adrian Câciu (PSD):

„Am avut întâlnire cu secretarii de stat, cu șeful ANAF, despre ordonanța de urgență pe care o vom promova privind reducerile de cheltuieli din sistemul bugetar. Sunt peste 50 de măsuri. Ele au fost discutate și în coaliție

Vorbim de prima reformă reală în sistemul bugetar. E pentru prima oară când un guvern își asumă o astfel de abordare

Am ajuns la un deficit de 9,2% după două guvernări nefericite. Sunt multe măsuri care se iau, și mi-aș fi dorit să fi fost luate din timp, de când existau elemente clare că va fi greu să ne încadrăm în deficitul asumat pentru acest an

Nu vorbim de recesiune economică sau criză

Vom reuși împreună să evităm suspendarea fondurilor europene

Cei care merg la serviciu de zeci de ani să joace Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci

Sunt peste 50 de sporuri, e incredibil unde a ajuns acest fenomen

Nu vorbim de recesiune în România, vorbimde lucururi pe care ni le-am asumat în Fața CE

Cred cu tărie că toate aceste măsuri propuse de dl ministru sunt niște măsuri corecte.

Sunt peste 50 de sporuri, este incredibil unde a ajuns acest fenomen și mă bucur că împreună cu ministrul am decis să ne asumăm acest.

Nu trebuie tăiate numai cheltuielu, cheltuielile duc la consum, trebuie tăiate și din venituri. Am venit cu principiul de a face un echilibru între măsurile ce privesc cheltuielile și măsurile privitoare la venituri.

Prin tot acest pachet, atât de reduceri de cheltuieli, dar și de venituri, se va crea un echilibru macroeconomic astfel încât perspectiva de creștere economică să rămână stabilă, de asemenea și perspectiva de a nu se suspenda fondurile europene.

Regret că aceste măsuri nu s-au discutat în urmă cu câteva luni, în februarie-martie, astfel încât să fie aplicate treptat.

Sunt măsuri cu efecte imediate, și măsuri cu efecte indirecte, precum cele 200.000 de locuri vacante, care au și efecte indirecte

Sunt plafoane în privința sporurilor. Nu putemn avea sporuri mai mari decât salariul de bază. Nu putem avea pensii speciale mai mari decât veniturile. Mai mult, să te și pensionezi la 42-45 de ani.

O să mai discutăm miercuri, după ce ministerul Finanțelor va definitiva rectificarea cu ordonatorii de credite.

Sunt foarte încrezător și îmi asum această reformă în sistemul bugetar, ea trebuia făcută de mult timp.

Trebuie să existe echitate, nu putem să avem (bugetari – n.r.) cu venituri mai mare decât președintele României.

Nu putem continua cu cea mai mare impozitare pe muncă din UE la cei cu venituri mici. Suntem cu cea mai mare impozitare, față de 15-20% în ceea ce privește impozitarea muncii în UE. E o diferență prea mare între impozitarea muncii și impozitarea capitalului.

Îmi asum în totalitate aceste reforme, chiar dacă ele deranjează anumite persoane.

Cred că a venit timpul de a implementa aceste soluții pe care dl ministru le va detalia. Miercuri ne vom revedea la Ministerul Finanțelor, vom discuta și pe OUG cu veniturile și vedem întreg ansamblul și cu rectificarea din septembrie, apoi cu dl ministru vom merge la Comisia Europeană ca să închidem negocierile pe modificarea PNRR

Insist pe comasări între instituțiile cu aceleași atribuții. Vedeți ce s-a întâmplat la Ministerul Muncii, unde vom veni cu OUG de comasare a anumitor activități”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version