Dacian Cioloș a demisionat de la șefia USR, luni seară, după ce fostul lider, Dan Barna a reușit cu „echipa sa câștigătoare” să-i dea un brânci pe scări, la patru luni de la congres.

Totul s-a întâmplat după ce Biroul Național (BN) al USR, dominat de echipa lui Barna, a respins programul de reforme în partid propus de Dacian Cioloș, de care actualul președinte al USR a condiționat rămânerea la șefia partidului. Pentru proiectul lui Cioloș au votat numai 11 dintre cei 25 de membri ai BN.

Cătălin Drulă a preluat funcția de președinte interimar al partidului, anunțându-și intenția încă de vineri: „Îmi voi face datoria”.

Urmează organizarea unui congres extraordinar al USR, pentru alegerea unui nou președinte.
 
Pe scurt, Barna a ratat alegerile din USR, dar conduce de fapt partidul prin echipa sa câștigătoare în Biroul Național. Drulă cel care făcea dreptate cu ranga și-a văzut visul cu ochii: conduce USR fără să fi fost ales. Cioloș a vrut reformarea partidului dar s-a lovit de „democrația” din acesta. O poveste marca USR.

Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS pe 1 octombrie anul trecut, cu 19.603 voturi (50,9%), față de 18.908 de voturi (49,1%) obținute de Dan Barna, voturile fiind exprimate online.

La fianlul ședinței BN, Dacian Cioloş a declarat, într-o conferință de presă, că demisia este o decizie firească și de bun-simț. 

 
 
Iată declarațiile lui Dacian Cioloș:

„Mi-am anunțat azi colegii că am decis să demisionez din funcția de președinte după ce BN a respins planul meu de revitalizare, care decurge firesc din promisiunile mele făcute în campania partidului

Atâta vreme cât nu am avut în Biroul Naţional susţinere pentru acest plan, am considerat firesc şi de bun simţ să îmi prezint demisia, pentru că sensul pentru care am candidat la preşedinţia partidului a fost să contribui la modernizarea partidului

Credința mea este că USR e în continuare o alternativă pe scena politică, o alternativă la extremism

E nevoie de un partid credibil, conectat la societatea modernă.

Rămân în continuare în partid și voi căuta cu ceilalți colegi care cred că partidul are nevoie de împrospătare, reconectare la societate și curajul de a-și recunoaște limitele pe care trebuie să le depășească

Președinte interimar rămâne Cătălin Drulă, până când conducerea partidului va organiza alegeri.

Ar fi important să înceapă o dezbatere în partid și legat de modificarea statutului și sper eu ca forța care a ținut partidul viu să nu plece și să rămână să se bată pentru modernizarea partidului.

USR trebuie să facă pași înainte pentru a fi adaptat vremurilor, are nevoie de redinamizare din interior.

Susținătorilor le transmit că dialogul intern, care ține viu acest partid, poate produce ceea ce și dvs așteptați – un partid care să se bată pentru modernizarea țării.

USR va trebui să tragă și învățămintele participării la guvernare și să ofere o nouă platformă pentru 2024.

Un partid nu poate fi credibil decât în măsura în care are prospețime și capacitate de regenerare în interior. Asta mi-am dorit să facem și nu am reușit.

Vă reamintesc că în vară i-am propus lui Dan Barna să nu candidăm niciunul, tocmai pentru a crea condițiile de regenerare în partid. Iată că am ajuns aici, cu o întârziere de câteva luni.

Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora împreună. Fără acea încredere, dar nu mimată, e greu să reușim.

Eu am făcut acestă propunere de program cu toată bună credința, fără niciun scop în spate. Am cerut un vot cu toată sinceritatea.

Nu iau în calcul să refac vechiul PLUS. 

Cât am fost președinte, nu am făcut deosebiri între foști PLUS, foști USR. Nu e importantă eticheta, ci comportamentul și de-asta cred, printre altele, că trebuie modificat și statutul.

Pe mine nu mă face funcția”.

Despre candidatura la prezidențiale:

„Nu am mai discutat de mult timp despre asta. Explicam că asta presupune un partid puternic și aici avem de lucru, înainte de a vorbi despre candidatură”.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version