După sute de milioane de euro primite de instituțiile publice în ultimii ani din bani europeni pentru informatizare, românii vor putea afla, în sfârșit, cum își cheltuiesc acestea bugetele. 

ciolos guvern

Premierul Dacian Cioloș califică drept ”revoluţionar” proiectul platformei ”Transparența Bugetară”, lansat vineri de Ministerul Finanțelor.

În circa 4 luni vor fi obligate să-și publice cheltuielile și companiile de stat și regiile autonome, pentru care interesul public este imens.

”Mi se pare revoluţionar, un proces de transparenţă publică, pentru că acelaşi tip de informaţii pe care îl avea până acum – mai mult sau mai puţin uşor accesibil – administraţia centrală sau Ministerul Finanţelor, începând de acum devin şi publice. Deci orice cetăţean, orice firmă, orice contribuabil poate să ştie de acum modul cum sunt repartizate şi modul cum se cheltuie fondurile de către o administraţie publică, central sau locală”, a declarat premierul.

Totodată, el consideră că această transparenţă, pe lângă ”transmiterea unor informaţii legate de eficienţa cheltuirii banului public”, ar trebui să permită şi ”înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupţie, pentru că va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii şi cât costă o investiţie sau alta, pentru că de multe ori la noi sunt discuţii legate de eficienţa cheltuirii banului pentru o investiţie sau alta”.

Pe de altă parte, Cioloș se bucură că Ministerul Finanţelor se îndepărtează de imaginea pe care o are în mentalul colectiv, de structură ”rigidă, închistată, orientată înspre interior”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version