Liderul PLUS, Dacian Cioloș, vrea desemnarea până cel mai târziu în luna februarie 2020 a candidaților din partea  USR-PLUS la alegerile locale de anul viitor, precum și o consolidare a colaborării dintre partidul său și USR, care ar pregăti Alianța 2020 mai bine pentru alegerile locale și parlamentare și ar duce la fuziunea dintre cele două formațiuni politice.

”Trebuie să avem o formulă executivă care să permită să urmărim deciziile pe care le ia Guvernul, să venim cu propunerile noastre și să ne pregătim pentru guvernare. Pe parcurs vom pregăti și programul de guvernare (…) Dăm un semnal că tragem  niște învățăminte din ce s-a întâmplat până acum”, a argumentat președintele PLUS, duminică.

Consiliul Național al PLUS a dat publicității, duminică, o scrisoare deschisă în acest sens, adresată atât membrilor propriului partid cât și celor ai USR.

”Propunem desemnarea unei echipe comune la nivel central, în coordonarea secretarului general, care să medieze negocierile la nivelul filialelor locale pentru a obține în cât mai multe filiale acorduri amiabile, care să țină cont de interesele strategice comune și realitățile din fiecare localitate. În lipsa acordurilor amiabile, meritul și încrederea membrilor să fie singurul criteriu de selecție, prin organizarea de alegeri interne primare și pe baza votului egal al membrilor PLUS și USR din filiala respectivă”, se arată în document.

Este vorba despre ”o structură executivă unică reprezentând diversitatea, consolidând formula deja agreată la nivelul Protocolului Politic al Alianței, coordonată de un secretar general ales prin vot comun al celor două partide. Această structură va avea un mandat de coordonare a acțiunilor Alianței, la nivel de comunicare și de implementare a deciziilor politice luate de forul de conducere al Alianței.”

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a ieșit într-o conferință de presă pentru a da amănunte: ”Propunerea noastră este să lucrăm împreună să facem un atu din diversitatea celor două partide.  Noi sperăm ca acest lucru să ducă la fuziune, dar aceasta trebuie să fie un proces natural”.

Fostul prim-ministru a arătat, însă, că fuziunea este greu de realizat până la finele acestui ciclu electoral: ”Chiar dacă am  fi decis o fuziune acum, ea tot nu  ar fi avut efect juridic pentru alegerile locale și parlamentare pentru că presupune înregistrarea noului partid. Ați văzut cât a durat la noi înregistrarea partidului. Fuziunea trebuie  să fie o consecință a întăririi colaborării”.

Cioloș a precizat, totodată, că adoptarea propunerilor PLUS ar avea și avantajul că nu s-ar mai alimenta speculațiile legate de tensionarea relațiilor dintre cele două partide.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version