Dacian Cioloș, liderul PLUS, l-a bătut la distanță uriașă pe Dan Barna, liderul USR, într-un sondaj intern al alianței celor două partide, realizat după europarlamentare, pentru candidatura la alegerile prezidențiale.

Astfel, 55% din votanții USR-PLUS doresc ca Dacian Cioloș să fie candidatul Alianței 2020 la Președinție, 24% vor ca actualul președinte, Klaus Iohannis, să fie candidatul unic al Opoziției, iar 21% vor ca Dan Barna să fie candidatul Alianței 2020, arată sondajul citat de ziare.com.

Analiza sociologică arată clar că Cioloș ar putea ajunge în turul doi al acestor alegeri, alături de Iohannis. 

La intrebarea “Daca ati avea de ales intre Dan Barna si Dacian Ciolos, cu cine ati vota?”, raspunsurile arată astfel:

  • Niciunul din ei: 41%
  • Dacian Ciolos: 35%
  • Dan Barna: 14%
  • Nu stiu: 10%

Mai nuantat:

  • Toata populatia: 35% Ciolos, 15% Barna
  • Votantii Aliantei: 80% Ciolos, 17% Barna
  • Votantii USR: 47% Ciolos, 48% Barna
  • Votantii PLUS: 90% Ciolos, 4% Barna

Alianța și-a mărit cu câteva procente bazinul electoral, după succesul de la europarlamentare, mai arată sondajul.

Daca in acest moment ar avea loc alegeri parlamentare si toti cei care au o optiune de vot ar veni sa voteze, Alianta ar avea un scor de 31%.

Dupa scrutinul pentru Parlamentul European, cand Alianta 2020 a obtinut un scor aproape egal cu PSD-ul, de 22,36%, dinamica s-a mentinut ascendenta. Acest lucru e valabil si pentru PNL, castigatorul alegerilor europarlamentare.

Astfel, intrebati cu cine ar vota daca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PNL a fost indicat de 30%, Alianta USR PLUS de 29%, PSD de 24%, iar Pro Romania de 3,5% dintre respondenti.

Daca insa USR si PLUS ar candida separat, atunci PLUS ar obtine 23 de procente, iar USR 8%, potrivit aceleiasi cercetari.

O mare alianta a Opozitiei, PNL+USR+PLUS+PMP ar obtine 48%, iar PSD 24 de procente.

Prim-ministrul

In ceea ce priveste profilul de prim-ministru, acesta este adjudecat tot de Dacian Ciolos.

In eventualitatea in care Klaus Iohannis obtine un al doilea mandat, Ciolos este indicat ca premier de 26,5% dintre respondenti, in vreme de 26% ar prefera un premier liberal, iar 7,5% un premier de la USR.

Alianta, fuziune sau separat

In ceea ce priveste alianta politica dintre USR si PLUS, majoritatea – 44% – prefera ca ea sa continue, iar 12% indica fuziunea celor doua, ca preferinta.

14% dintre respondenti ar merge pe varianta separarii intre PLUS si USR.

Sondajul a fost realizat in perioada 7-12 iunie 2019, pe un esantion de 821 persoane, avand o marja eroare de 3,4%.

Barna cu soția la mare, Cioloș cu soția la munte, mesaj comun pe Facebook

Duminică, după ce în mass-media au apărut informații că Barna și Cioloș s-au certat la negocieri, iar fostul premier tehnocrat s-ar fi ridicat de două ori de la masă să plece, cei doi au postat un mesaj comun, pe conturile lor de Facebook:

„Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei și cu soluții care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună. Și la prezidențiale, și la locale, și la parlamentare”, se arată în acest mesaj.

Singura diferență între mesaje celor doi este formula de început.

„Am scris rândurile de mai jos împreună cu Dacian, eu aflându-mă o zi la mare, la Constanța, împreună cu Olguța (soția lui Barna – n.r.), după ce am văzut articolele despre tensiunile care ar există între USR și PLUS”, a scris Dan Barna.
 
Dacian și Valerie Cioloș salutări pe Facebook Pe cărări de munte Bucegii rămân inegalabili
 
Postarea lui Cioloș începe astfel: „Am scris rândurile de mai jos împreună cu Dan Barna, eu aflându-mă la Cabana Babele alături de Valerie (soția lui -n.r.), după ce am văzut articolele despre tensiunile care ar exista între USR și PLUS”. 

În rest, mesajul este identic:

„Da, discutăm zilele acestea despre viitorul Alianței. Alianța noastră e, de fapt, alianța celor care i-au oferit deja încrederea.

Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei și cu soluții care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună. Și la prezidențiale, și la locale, și la parlamentare.

Suntem hotărâți să găsim cea mai bună formulă pentru asta și nu ne vom ridica de la masa negocierilor până când nu ajungem la o înțelegere care să ne facă mai eficienți decât am fi separat, pentru că România trebuie guvernată bine după alegeri. Nicio încercare de dezbinare nu ne va descuraja. Nu o să cădem în capcana în care au căzut alții în trecut”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version