Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, marți, să sesizeze CCR, la cererea REPER, cu privire la neconstituţionalitatea OUG 21/2024 de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Judecătorii de la Instanţa supremă au admis, astfel, cererea Partidului Reînnoim Proiectul European în România (REPER) privind sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 21/2024 privind alegerile din 9 iunie.

Europarlamentarul Dacian Cioloș, președintele REPER, a transmis pe Facebook:

„E o primă victorie împotriva abuzurilor alianței comasaților PSD-PNL să trimitem ordonanța de urgență a Guvernului Ciolacu privitoare la procesul electoral din 9 iunie la judecata Curții Constituționale. Excepția de neconstituționalitate ridicată de Partidul REPER în cadrul unei contestații depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție privitoare la decizia Biroului Electoral Central de a elimina reprezentantul REPER din BEC a fost reținută de ICCJ, care a dispus transmiterea spre soluționare către Curtea Constituțională a României.

Partidul REPER a fost deposedat de către Guvernul Ciolacu de dreptul de a-și apăra votul în secțiile de votare prin eliminarea nejustificată a reprezentanților noștri din procesul electoral, deși în acest moment avem a treia cea mai mare delegație de deputați în Parlamentul European.”

Cu eurodeputați, dar fără reprezentanți în BEC

În schimb, ÎCCJ a respins contestaţia REPER depusă la procesul-verbal de constituire a Biroului Electoral Central, care, pe 16 martie, a exclus reprezentantul REPER şi pe cel al PMP din cadrul Biroului, fiind invocate prevederile ordonanţei de comasare a alegerilor.

REPER trimisese pe 15 martie o adresă la BEC, în care solicita înregistrarea lui Tiberiu Ionuţ Petrescu ca reprezentant al său în Biroul Electoral Central. Cererea a fost respinsă pe motiv că REPER nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din anul 2019, ci sub sigla alianței USR PLUS.

OUG 21/2024, publicată pe 8 martie, prin care au fost comasate alegerile locale cu cele europarlamentare, prevede la art. 2 lit. c) că din BEC fac parte membrii propuşi de partidele politice parlamentare şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au avut grup parlamentar propriu în cel puţin una dintre camerele Parlamentului la data constituirii acestuia ca urmare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020.

Acestea sunt PSD, PNL, USR, AUR şi UDMR.

De asemenea, art. 2, lit.d) prevede că din BEC vor face parte membrii propuşi de partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cărora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

Acestea sunt: PSD, PNL, USR, AUR, UDMR, Pro România şi PMP.

REPER are în prezent cinci europarlamentari, însă ei au fost aleşi în anul 2019 pe lista alianţei USR-PLUS. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version