Aflat în vizită la Bruxelles, Dacian Cioloş, fostul premier al României, s-a întâlnit cu Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Cei doi au discutat în special pe marginea scenariilor puse la bătaie pentru viitorul Uniunii Europene. S-a tot vorbit despre o Europă cu mai multe viteze, caz în care mulţi politicieni de la noi susţin că România va fi retrasă de la masa bogaţilor.

Însă Cioloş susţine că “scenariul respectiv prevede o Europă a cercurilor concentrice, scenariu văzut de Comisia Europeană într-un sens cât se poate de inclusiv şi de deschis statelor membre care îşi doresc mai multă integrare. Deci nu se pune neapărat problema că vom fi lăsaţi de izbelişte. Totul va depinde de gradul de ambiţie, de credibilitate şi de angajamentul pe care ni-l vom asuma ca stat membru responsabil al familiei europene”.

Pe de altă parte, Cioloş este de părere că “România nu poate fi stat-membru de prim plan al UE, nu îşi poate juca cărţile de pe poziţii de forţă, atâta timp cât noi nu intrăm în zona Euro. Trebuie să ne definim obiectivul clar de aderare la moneda euro, concomitent cu recredibilizarea politicilor fiscale şi bugetare care sunt în acest moment sub atenta monitorizare a Comisiei în special din cauza riscurilor reale de depăşire a deficitului bugetar peste limita de 3% dar şi din cauza altor măsuri de creşteri nesustenabile a cheltuielilor publice”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version