Premierul Florin Cîțu l-a făcut, practic, mincinos pe Vlad Voiculescu, susținând duminică după-amiază, în spate cu un TIR SMURD de tipul celui în care au murit 3 pacienți COVID la Institutul „Victor Babeș”, că la Ministerul Sănătății nu există  un grup de lucru care să verifice veridicitatea raportării deceselor în anul 2020, însă ministrul pe care l-a demis intempestiv a demonstrat cu documente că a spus adevărul.

UPDATE: Luni dimineață, Guvernul a transmis următorul comunicat, în care sugerează că ancheta MS pe tema deceselor a fost demarată ilegal: „La cabinetul prim-ministrului, la Registratura Generală și la Secretariatul General al Guvernului nu a fost înregistrat niciun document care să facă referire la înființarea sau activitatea unui asemenea grup de lucru. Așa zisele documente apărute în spațiul public nu au nicio legătură cu Guvernul sau cu aparatul de lucru al prim-ministrului sau Guvernului. (…) Facem aceste precizări tehnice pentru a dovedi faptul că ceea ce a fost publicat în spațiul public nu reprezintă un document oficial înregistrat la cabinetul prim-ministrului sau Secretariatului General al Guvernului. (…) Dacă se va dovedi că atribuirea caracterului oficial al documentului este falsă, cu siguranță organele competente se vor autosesiza”.

Comunicatul vine după ce secretarul de stat în MS, Andrei Baciu (PNL), a negat inițial existența grupului de lucru, apoi după ce documentele au apărut în presă, a susținut duminică seară, la Antena 3, că acestea nu au suport jurific:

„Pentru ca un act juridic să producă efecte trebuie să fie instituțional, adică să aibă avize, spre exemplu de la Juridic, de la secretarul general, pentru a putea transmite tuturor (…) Am răspunsuri în scris ale angajaților din minister care susțin că nu au cunoștință de acest act”, a declarat Baciu.

Luni dimineață, Baciu a transmis un comunicat din partea MS, în care arată că „în acest moment nu există un grup de lucru legal constituit”. 

Premierul Cîțu a declarat duminică,, după şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani:
 
„I-am cerut ieri secretarului de stat Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Deci nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toata procedura – grup de lucru care să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea putem să le prezentăm și public”.

Întrebat de jurnaliști și despre nota de informare pe care i-a trimis-o vicepremierul Dan Barna în legătură cu problemele semnalate de Vlad Voiculescu privind subraportarea deceselor Covid-19, Cîțu a spus:

„Am verificat stenograma ședinței de Guvern și nu este nicio informare în ședința de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătății a plecat vreun material către cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la registratura Guvernului dacă există vreun material de la Ministerul Sănătății sau de la vicepremier, nu este niciun material. Este posibil să fie pe drum”.

Vlad Voiculescu: „Nu s-au raportat toate decesele COVID”. Cîțu arată cu degetul spre Barna, care însă îl informase deja
Actul probator

Vlad Voiculescu spune că ceea ce a declarat cu privire la grupul de lucru „este adevărat” și că există documente în minister care pot confirma spusele sale.

„Ce am spus este adevărat și sunt documente care atestă acest lucru. Sunt documente ale Ministerului Sănătății”, a declarat pentru G4Media fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.
 

În spațiul public a apărut apoi un document semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, din 12 aprilie (cu două zile înainte ca Voiculescu și Moldovan să fie demiși) stabilea înființarea unui „grup tehnic de lucru” care urma să verifice „modalitatea de raportare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2”.

Pe una dintre cele două pagini este scris mesajul „Dlui. Florin Cîțu. Confidențial” și este semnată cu mențiunea „Am primit”.

 
 
 

Vineri seară, într-un interviu la Digi 24, fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu a declarat: „Mai bine de jumătate dintre cei care făceau parte din grupul de lucru au fost demiși”, a spus el.

„Vorbim despre un lucru pe care l-am observat în urmă cu câteva zile, nu aveam de gând să fac lucrurile acestea publice până să terminam o investigație. Aveam un grup de lucru la MS care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru, mai bine de jumătate dintre ei au fost demiși, iar lucrurile acestea trebuie lămurite”, a explicat Vlad Voiculescu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version