Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că Guvernul nu va renunța la interdicția imusă anul trecut privind purtarea pe stradă a măștii sanitare, iar acest lucru ar putea fi făcut începând cu luna august, când estimează că vor fi deja vaccinați 10 milioane de români. 

„Deocamdată, nu. Aș aștepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mișcă lucrurile, dar aș vrea să ne uităm la 1 august pentru renunțarea la purtatul măștii. Și în Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la 60% aproape (vaccinare, n.red.). Deci acolo este un nivel de la care am putea să discutăm”, a precizat el, întrebat de jurnaliști.

În schimb, pe plajă sau în drumeții la munte nu va mai fi obligatorie masca.

Pentru 1 iunie însă, „5 milioane de persoane vaccinate ne interesează”.

Premierul a anunțat ce interdicții vor fi ridicate peste o lună: „Dacă ajungem la 5 milioane persoane vaccinate la 1 iunie, sunt câteva lucruri pentru sezonul estival: fără mască pe plajă, în drumeții la munte, dar putem să vorbim și de facilități pentru persoanele vaccinate – restaurante care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate sau hoteluri la mare cu capacitate 100% pentru persoane vaccinate”.

Întrebat dacă proprietarii de terase de la mare vor avea voie să le mențină deschise toată noaptea, Florin Cîțu a spus:

„Aș vrea să văd mai multă responsabilitate înainte. (…) Vor fi beneficii și facilități pt cei care respectă. (…) Niciodată nu au fost deschise toată noaptea. Voi avea o vizită la Constanța și voi discuta cu operatorii economici de pe litoral, săptămâna aceasta”.

Despre faptul că în weekendul de Paști au fost aplicate amenzi totale de doar 6.000 de lei, deși filmările difuzate au arătat nenumărate încălcări ale restricțiilor, premierul s-a rezumat să spună:

„Acestea sunt amenzile astăzi. Trebuie să fim cât mai duri cu cei care nu respectă regulile și să avem facilități pentru cei care le respectă”.

„De la 1 iunie – totul depinde de vaccinare. Ne gândim și la evenimente private cu persoane vaccinate. M-am uitat ce a făcut și Israel, când au avut o rată de vaccinare peste 30% au exista facilități pentru persoanele vaccinate și penalități pentru cei care nu respectă regulile. Vedem că și Germania se mișcă în aceeași direcție în acest moment. (…) Avem dozele de vaccin, trebuie doar să mergem și să ne vaccinăm. Acum nu mai este nevoie nici de programare, nu mai există nicio scuză. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm”, a adăugat Florin Cîțu.

„Bucureștiul este sub 3 la mie, ceea ce înseamnă că ceea ce am făcut până acum am făcut bine”, s-a lăudat premierul.

 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version