Fostul premier și lider PNL Florin Cîțu se spală pe mâini în privința achiziționării a peste 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 dând vina pe miniștrii USR ai Sănătății și chiar pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deși vaccinul a fost contractat chiar de guvernul pe care l-a condus, dar și de Guvernul Orban în care el a deținut funcția de ministru al Finanțelor.

Cîțu a fost întrebat, marți, cum răspunde declarațiiei lui Vlad Voiculescu, fost ministru USR al Sănătății, care, acuzat că a semnat contractul privind achizițiile „fără număr” de vaccinuri, a cerut desecretizarea ședinței de guvern în care Cîțu, ca prim-ministru, i-a cerut insistent să facă acest lucru.

Iată ce a răspuns Cîțu:

„Nu îmi dau seama unde este semnătura premierului, când comanda a fost făcută de Ministerul Sănătății și plata este făcută de Ministerul Finanțelor. Ministerul Sănătății putea să spună oricând că nu vrea să dea comanda, Ministerul Finanțelor că nu vrea să plătescă. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula (von der Leyen – n.r.), să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană. Lucrurile acestea se pot face, bineînțeles că instituțiile statului pot face asta. Toate contractele au fost făcute la nivelul conducerii UE. Toate au fost decise înainte de a deveni eu premier, au fost decise în UE până în 2023”.

El a adăugat că „bineînțeles, orice contract se poate schimba” și a amintit că Ministerul Sănătății este la PSD de patru luni (condus de Alexandru Rafila – n.r.) și a afirmat că nu înțelege de ce social-democrații nu au schimbat contractul dacă nu sunt de acord cu el.

DNA a deschis un dosar in rem, anul trecut, pe tema achiziționării vaccinurilor:

Abuz în serviciu. DNA anchetează cum au cumpărat „fără număr” Orban și Cîțu vaccinuri anti-COVID

Cîțu declara despre ancheta DNA:

Cîțu, despre ancheta DNA privind vaccinurile: „E mizerabil și revoltător să se asocieze cu persoana mea”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a criticat fostul Guvern Cîțu pentru că a achiziţionat prea multe doze de vaccin împotriva COVID-19, acuzând că „România a cumpărat peste 100 de milioane de doze pentru 15 milioane de români care ar fi putut să se vaccineze”.

Iată și ce spune Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății timp de 3 luni în Guvernul Cîțu, până a fost remaniat intempestiv și a fost înlocuit cu Ioana Mihăiilă:

„Nea Ciolacu a deschis iar gura și a scos din nou ceva urât-mirositor.

Noile declarații calomniatoare despre Dr. Ioana Mihăilă și USR miros a prostie, miros a minciună, miros a stat USL-securistoid care nu știe decât să fure și să arunce cu rahat în oricine îi încurcă.
Nea Ciolacu zice de un memorandum din mai 2021 pentru achiziție de vaccinuri și pune asta în legătură cu expirarea unui milion de doze zilele trecute.
 
Prostia: după cum zice chiar dumnealui, memorandumul ar fi pentru livrări în anii 2022-2023. Suntem în aprilie 2022, cu siguranță nu a expirat nimic ce ar fi fost livrat în 2022-2023. O mică prostie și manipulare deci.
 
Dar prostia și mai mare este că aruncă vina cumpărării unor vaccinuri ministrului (USR) și vicepremierului (USR). Ori un memorandum se face tocmai atunci când decizia nu se ia la nivelul unui ministru ci la nivelul întregului guvern – decizia finală fiind mereu a premierului!
 
Minciuna: și eu și Dr. Ioana Mihăilă am atenționat în mai multe rânduri, în scris și în ședință de guvern despre numărul de vaccinuri achiziționate. Eu am cerut în repetate rânduri publicarea înregistrării ședinței de guvern din martie (2021 – n.r.). Veți auzi acolo atât intervențiile mele im care atrăgeam atenția asupra cantității și asupra bugetului insuficient al Ministerului Sănătățîi cât și dezacordul dintre Alexandru Năzare și Florin Citu pe aceasta tema pentru că primul nu înghițea aberațiile și “anti-matematica” lui Cîțu – premier la data respectiva. Dr. Ioana Mihăilă a sunat probabil zeci de ministere ale sănătății din Europa și nu numai ca să re-vândă vaccinuri și să reducă risipa făcută de domnul Cîțu cu comenzile de vaccinuri de parcă ar fi fost într-un bar în SUA.
 
Ministerul Sănătății a fost în mod voit și consecvent ocolit și pus în fata faptului împlinit în toate deciziile ce țineau de vaccinare. De la achiziția vaccinurilor la comunicare și logistica – totul a fost în mana PNL – mai precis Florin Citu, CNCAV.
 
Negocierile se făceau printr-un consilier onorific al domnului Andrei Baciu (PNL, vicepreședinte al CNCAV) și mergeau pentru decizie direct la premier – iar premierul semna. Ministerul Sănătății primea apoi sarcina să facă „formalitățile”. Aceasta este problema pe care am semnalat-o chiar atunci și anume la cel mai înalt nivel administrativ (în ședință de guvern) și politic (în ședințele de coaliție).
 
În timp ce PNL, capul mai mic al balaurului, nu și-a asumat niciodată dezastrul campaniei de vaccinare, moartea și risipa aferenta, capul mai mare și mai grobian al aceluiași balaur – scuipă urat-mirositor pe un medic onest.
 
Nu pot să spun că mă mai miră cu adevărat ceva, e doar îngrozitor de trist că țara a ajuns din nou pe mâna lor și își permit chiar orice”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version