Codul Administrativ, pe care Guvernul vrea să-l aprobe prin Ordonanță de Urgență (OUG), cu pensii speciale pentru primari și pasarea de la aceștia către “conțopiști” a responsabilității semnării unor acte, a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social (CES), dar premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, vor să se reia discuțiile în CES.
 
 
Teodorovici a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că impactul pentru pensiile speciale ce vor fi acordate primarilor este unul “sustenabil, de 100-150 milioane lei” pe an.
 
“Mi-aș dori ca primarii să vină să explice mult mai clar, să argumenteze cel mai bine pentru că știu despre ce este vorba și oamenii să înțeleagă că nu vrea nimeni să creeze un statut aparte pentru primari. Sunt chestiuni de normalitate care trebuiesc aduse și e o decizie foarte importantă a Guvernului. Impactul este unul sustenabil de 100-150 milioane lei (pe an – n.r.). Nu este asta o problemă. Atâta timp cât am avizat acest document, este clar că am accentuat acest impact ca fiind sustenabil de acoperit”, a spus Teodorovici. 
 
El a precizat că vor merge la ședința CES mai mulți miniștri, pentru a-i convinge pe membrii Consiliului: “Cu CES o să vedem ce anume se invocă. Poate ar fi bine să mergem mai mulți miniștri la ședința CES, să facem o nouă discuție, cu mai mulți miniștri, reprezentanți ai asociațiilor de profil, ca să discutăm deschis și dacă sunt puncte de vedere divergente să le punem în consens pentru ca acest document să fie adoptat în ședința de Guvern într-un termen cât mai scurt”.
 
Premierul Viorica Dăncilă nu a pus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Guvernului proiectul OUG privind Codul Administrativ, anunțând că vrea să fie rediscutat în CES.
 
“Vom vedea ceea ce a obiectat CES, este un aviz consultativ, dar vrem să vedem ce anume a obiectat ca să răspundem acestor obiecţii. Vom merge la următorul CES şi îi vom chema pe cei care sunt direct interesaţi de Codul administrativ, cei care lucrează în administraţie, primarii, preşedinţi de consilii judeţene, toţi cei care şi-au dorit de atâta timp acest Cod administrativ. Din punctul meu de vedere, răspunzând acestor observaţii, eu cred că Codul administrativ trebuie adoptat, trebuie să avem o discuţie atât cu reprezentanţii sindicatelor din CES, dar şi cu cei care sunt beneficiarii Codului şi îl vom adopta prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Viorica Dăncilă, miercuri, la dezbaterea “Upgrade România: marile proiecte de investiţii în 2019”.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version