Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor justiţiei a aprobat marți seară Raportul la proiectul Legii 317/2004 privind CSM, modificat cu amendamentele depuse la Senat, după ce proiectul a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, urmând să intre miercuri în plen la votul final la Senat.

Au fost 12 voturi “pentru” și două împotrivă.

Printre cele mai importante modificări se află cea conform căreia “Plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei”.

Totodată, proiectul ordinii de zi şi proiectele de hotărâri ce se supun votului Plenului sau Secţiilor CSM se vor publica înainte cu 3 zile pe pagina de internet a Consiliului. În ordinea de zi publicată nu se includ cererile privind încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu controlului judiciar sau pe cauţiune cu privire la judecători, procurori ori magistraţi asistenţi.

Pentru exercitarea atribuţiilor CSM, prin intermediul Plenului şi al Secţiilor, se organizează comisii de lucru, cu rol de structuri pregătitoare de specialitate din care fac parte membrii consiliului.

Calitatea de membru ales al CSM reprezentant al societăţii civile, reprezentant al societăţii civile, reprezintă vechime în specialitate recunoscută în profesiile juridice, şi pe durata mandatului, este incompatibilă cu exercitarea calităţii de parlamentar ales local, funcţionar public, judecător, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecătoresc, practician în insolvenţă, grefier, consilier de probaţiune şi a altor profesii juridice reglementate de lege.

Parlamentarii comisiei conduse de Florin Iordache nu au adus modificări la Inspecţia Judiciară, astfel că aceasta va funcţiona ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version