Sub amenințarea protestelor transportatorilor, Guvernul Ciucă ia o măsură tardivă de ieftinire a prețului carburanților – scumpiți deja de la 6 lei la 8,75 lei/l benzina și de la 6,3 la 9,3 lei/l motorina.
Nu plafonare la 7 lei/litru, ci compensare cu 50 de bani/l, din care 2,5 bani din buzunarele românilor!

Compensarea prețului carburanților vine după 6 luni de scumpiri masive la pompă, iar după tărăgănarea luării acestei măsuri, sub pretextul unor „analize”, premierul Nicolae  Ciucă a declarat candid, joi, că aceasta „se aplică și în alte țări”.

Dacă în ianuarie românii plăteau la pompă 6,3 lei pentru un litru de motorină și 6 lei pentru cel de benzină, astăzi, carburanții au ajuns să coste 9,3 lei litrul la motorină (+50%) și 8,75 lei (+45%) la cel de benzină.

Statul este marele câștigător al scumpirii carburanților, numai anul acesta încasând peste 600 de milioane de euro.

UPDATE! Transportatorii amenință cu blocarea benzinăriilor și cer Guvernului Ciucă: „Plafonați urgent prețurile carburanților!”

Acum, sub amenințarea protestelor transportatorilor, Ciucă și-a amintit de popor:

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani, care se aplică direct la pompă. Este o măsură care a fost, de asemenea, adoptată şi de alte ţări, precum Spania și Franța, care implică și responsabilitatea Guvernului, dar și a industriei petroliere.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort. Măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.

Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de două miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat.

La finalul perioadei de compensare de trei luni de zile, Guvernul va analiza, dacă va fi necesar, un set nou de măsuri.

Executivul are, de asemenea, la îndemână un instrument util, respectiv Ordonanţa de urgență privind combaterea efectelor speculative. Prin acestea, vom asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor împotriva creşterilor nejustificate ale preţurilor.

Decizia a fost luată miercuri seară, în ședința Coaliției PNL-PSD-UDMR.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version