Exim Bank

Borsec

Dedeman

 

Cotnari

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Secretarul de stat Despescu a detașat polițiști și jandarmi în control pe litoral și la munte / ANM: Caniculă, disconfort termic dar și ploi torențiale, până luni / 

Breaking News:
 
Acuzat de contracandidata sa că i-e frică să vină la o dezbatere electorală, dar și bombardat pe Facebook de susținători care l-au votat în primul tur și i-au cerut să meargă la confruntare, șeful statului a organizat "pe picior" o conferință de presă, a doua zi după anunțul că refuză să stea față n față cu cea pe care a numit-o prim-ministru în urmă cu aproape 2 ani

Conferință de presă, în loc de dezbatere cu Dăncilă: Iohannis a recunoscut că i-a cerut demisia lui Kovesi

Conferința de presă, anunțată cu doar o jumătate de oră înainte, s-a dorit un fel de dezbatere publică în al doilea tur al campaniei electorale pentru prezidențiale, la care însă jurnaliștii au putut să-i adreseze două întrebări.

Având drept țintă clară electoratul, Iohannis a zâmbit mult și s-a dorit degajat și sincer cu jurnaliștii. Așa am aflat, că el i-a cerut demisia fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Kodruța Kpvesi, înainte de a  revoca, în urma deciziei CCR.

Iohannis a confirmat tacit acest lucru, întrebat de jurnalista de la Digi 24. A invocat secretul de stat: „Pot să vă confirm că am avut mai multe discuții, ultima acum câteva săptămâni, când am felicitat-o pentru postul de procuror-șef european. În rest, sunt discuții care nu se fac publice. Dar a fost un moment greu când am semnat decretul, am executat o decizie luată, din păcate, de Curtea Constituțională și a fost un moment de care România nu a avut nevoie”.

Întrebat dacă acesta este motivul pentru care nu a anunțat personal destituirea, Klaus Iohannis a replicat: „Așa cum am procedat a fost rezonabil”.

Amintm că președintele a chemat-o din concediul postnatal pe purtătoarea sa de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, pentru a anunța, în data de 9 iulie 2018, că a semnat decretul de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Decizia CCR a fost dată cu 3 opinii separate.

VIDEO. Kovesi: Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare referitor la subordonarea procurorilor

Kovesi a contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, pentru un simplu: Curtea Constituțională nu i-a lăsat nicio cale de atac.

Kovesi a contestat la CEDO revocarea de la șefia DNA, pentru că CCR nu i-a lăsat nicio cale de atac

Ea nu s-a putut apăra decât în fața Secției pentru procurori a CSM, care a dat aviz negativ pe raportul ministrului Tudorel Toader de revocare a acesteia.

Întrebat, de jurnalista de la Antena 3, ce nu a “sancționat public abuzurile de la DNA sub Kovesi”, Klaus Iohannis a răspuns: “Eu am considerat tot timpul că lupta anticorupție e necesară și importantă, am lăudat în fiecare an activitatea DNA și voi continua. Eu voi sprijini în continuare clar și ferm lupta anticorupție. Dacă au fost abateri, aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință, există un organism specializat, Inspecția Judiciară, care analizează aceste chestiuni, alături de CSM. Eu m-am exprimat politic pentru lupta anticorupție”.
Despre numirea Vioricăi Dăncilă ca premier: “Ca rezultat final, pot să spun că îmi pare rău”

Klaus Iohannis a fost chestionat de ziariști despre momentul în care a numit-o prim-ministru pe Viorica Dăncilă, după două guverne PSD schimbate pe Liviu Dragnea într-un singur an. El a spus că a crezut că, dacă vine de la Brxelles, Dăncilă va fi altfel de politician: “Nu am bănuit că este așa. Mi s-a prezentat o doamnă din PSD, care a fost 10 ani europarlamentar și am bănuit că acolo la Bruxelles a văzut cum funcționează o democrație, cum e în Europa cu valorile europene. Nu am cunoscut-o înainte pe doamna Dăncilă și recunosc că este o megadezamăgire pentru mine această evoluție înspre un prim ministru antidemocratic care a guvernat împotriva românilor și acum se face că nu a fost ste acolo și că nu ea a fost vinovată”. 

„Din acest punct de vedere, ca rezultat final, pot să spun că îmi pare rău, însă la momentul respectiv, haideți să ne amintim, a fost o majoritate puternic PSD în Parlament, PSD împreună cu ALDE au avut o majoritate care nu a putut fi contestată. Eu am declarat cam din campania din 2014 că voi face alt fel de politică, voi respecta cutumele politice, litera și spiritul constituției. În situația în care o majoritate puternică a propus un candidat care nu a avut probleme penale, nu a avut antecedente antidemocratice cunoscute mie, am considerat că această persoană poate fi desemnată. Nu am prevăzut evoluția ulterioară și cred că nimeni din România nu și-a imaginat că așa vor evolua lucrurile”, a mai spus Iohannis.
 
Întrebat dacă el crede că îl va afecta lipsa de la o dezbatere, Klaus Iohannis a răspuns:Nu cred. Pentru a suplini această dezbatere voi organiza eu o dezbatere care va aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită decât o dezbatere cu contracandidata mea, care nu va fi”.
 
“Cum nu accept însă această dezbatere cu doamna Dăncilă, voi organiza eu cu echipa mea o dezbatere așezată, marți seara, la care vor fi invitați să dezbată cu mine mandatul pe care l-am încheiat, planul pentru mandatul următor. Voi invita politologi, jurnaliști, formatori de opinie, va fi o discuție deschisă, care cu siguranță va fi pe placul românilor”, și-a argumentat Iohannis decizia de a nu merge la o dezbatere cu Dăncilă.

Președintele Iohannis a vorbit și despre episoadele ”marțea neagră” din 2013 și de suspendarea președintelui Traian Băsescu din 2012, de către USL – în care PNL a fost partenerul de guvernare al PSD.

 A fost întrebat de jurnalistul Dan Tăpălagă, de la G4Media: Ați spus că nu doriți să participați la o dezbatere cu doamna Dăncilă, pentru a nu o legitima. Totuși, în 2014, ați participat, ați spus că ați făcut-o pentru că nu l-ați acuzat pe Victor Ponta de atitudine nedemocratică. Vă întreb: marțea neagră, 2013, premier Victor Ponta, atac la Justiție, a fost o acțiune democratică? 

Klaus Iohannis: Marțea neagră a fost o încercare penibilă a Guvernului Victor Ponta, mai exact a părții pesediste a Guvernului Victor Ponta împreună cu Victor Ponta, de a da o ordonanță pe amnistie și grațiere. Este o dorință veche a PSD această amnistie și grațiere, ei tot timpul au făcut zid în jurul persoanelor cu condamnări, cu probleme penale și așa mai departe. Atunci, marțea neagră nu s-a transformat în ceva negru pentru România fiindcă PNL din care am făcut parte a intervenit clar, dur și eficient și nu s-a făcut atunci nimic decât o inițiativă eșuată în Parlament.

Acțiunea de suspendare a președintelui sub premierul Victor Ponta, 2012, considerată de mulți drept o tentativă de lovitură de stat prin modul în care a fost operaționalizată, prin tăierea tuturor instituțiilor de echilibru și control într-o societate democratică, prin anihilarea Avocatului Poporului, prin scoaterea din circuit a altor instituții, deci a fost o acțiune democratică? Ați spus că nu l-ați acuzat pe Victor Ponta de acțiuni nedemocratice. Toate acestea nu au fost acțiuni antidemocratice? 

K.I.: Țin să vă amintesc și sunt convins, cu memoria bună pe care o aveți vă amintiți și dumneavoastră că la vremea respectivă eu am spus din postura de independent politic ce am fost atunci, primar al Sibiului, că această acțiune a fost o prostie și o inutilitate. Că a fost o lovitură de stat nu am crezut nici atunci, nici acum. Au fost prea slabi pentru așa ceva. Prea slabi de îngeri, nu de altceva, nu de intenție. Însă, lucrurile s-au terminat destul de repede, suspendarea nu s-a întâmplat. Suspendarea în sine, însă, nu poate fi considerată un act nedemocratic. Eram primar în Sibiu, am devenit nepopular în USL când le-am spus colegilor că e o prostie.

De ce nu participati la o dezbatere cu Dăncilă, căreia îi reproșați un comportamt antidemocratic, deși și Victor Ponta a avut așa ceva. Cum convingeți alegătorii că nu doriți să participați la o dezbatere pentru că vă temeți, că vă e frică, și invocați acest argument?

K.I.: Ca să vă răspund exhaustiv, ar trebui să încep să-l apăr pe Ponta, ceea ce nu voi face. Pot să vă spun că sunt oripilat de stilul de guvernare al PSD din ultimii 3 ani.

Alte întrebări și răspunsuri

Ce regretați că nu ați făcut în acest mandat?
 
KI: Regret că nu am terminat mai repede faza PSD-istă, pentru că România a pierdut importante oportunități. Au fost ani complicați și cred că pot să spun că am reușit în acești ani, cu toate că a guvernat PSD așa cum am descris, am reușit să țin România pe linia euro-atlantică. Cred că, la final, pot spune că în condițiile în care s-au desfășurat evenimentele politice, am făcut tot ce a putut face un președinte în condiții constituționale.

Care sunt vacanțele în care ați plecat? Cum arată o zi de muncă la Cotroceni?
 
K.I.: O săptămână normală de muncă arată diferit. De regulă începe luni și se termină vineri sau sâmbătă, ziua începe dimineața și câteodată se termină la 6 seara, câteodată la 12 noaptea. Mi-a făcut mare plăcere într-o sâmbătă sau duminică să merg la munte, să discut cu români … Am fost plecat în total în trei vacanțe. Chiar dacă am fost plecat, am lucrat, președintele nu are dreptul la concediu, pentru că munca pe care o face nu poate fi preluată de nimeni. Și când am fost plecat, mi-am luat mapa, cu pixul, cu actele, și am lucrat pe documente. În ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe deloc fiindcă am stat să păzesc România de PSD-iști.
 
Credeți că va afecta lipsa de la o dezbatere?
 
K.I.: Nu cred. Pentru a suplini această dezbatere voi organiza eu o dezbatere care va aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită decât o dezbatere cu contracandidata mea, care nu va fi.
 
Kelemen Hunor a spus că vă va vota dar nu le va sugera maghiarilor cu cine să voteze. Cum îi veți convinge să iasă din casă?
 
K. I.: Eu contez pe votul lor. Cred că majoritatea vor înțelege care e miza alegerilor. Am avut votul lor și în 2014 fără să existe o mobilizare expresă. Altceva mi-a plăcut în afirmația dl Kelemen, că își doresc o țară faină, asta îmi doresc și eu.
 
În 2014 l-ați acuzat pe Ponta de atitudine arogantă pentru că nu voia o dezbatere. Ce s-a schimbat de atunci?
 
K.I.: Diferența e destul de mare. Nu l-am acuzat pe Ponta de comportament antidemocratic și în comparație că doamna Dăncilă a fost chiar un politician rezonabil. Stilurile lor sunt foarte diferite, sigur. Legat de aroganța dl Ponta, el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei și a venit cu niște pretenții nenegociabile, facem patru dezbateri, mi-a spus și zilele și orele. Am acceptat atunci două dezbateri care pe mine nu m-au ajutat și pe el nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci și cred că eu nu, poate chiar un pic în bine.
 
Vă considerați și președintele votanților PSD?
 
K.I. Da. Eu am spus că vreau România fără politicieni PSD în funcții de conducere, nu înseamnă că sunt împotriva votanților PSD, e dreptul fiecărui român cum votează. Lupta politică nu e împotriva votanților PSD, ci a partidului. Sunt președintele tuturor românilor, dar nu al tuturor politicienilor care au încercat să ducă România într-o catastrofă.
 
Dacă veți fi reales, veți susține organizarea de anticipate?
 
K.I.: Eu și PNL am spus primii că anticipatele sunt cea mai bună variantă. Rămân la această opțiune, anticipatele sunt cea mai bună soluție.
 
Regretați declarația de acum 5 ani, când ați spus “ghinion”?
 
K.I.: A fost puțin greșit interpretată, dar constat că în timp e o sintagmă care se folosește într-o notă mai glumeață, sper că nu s-a simțit nimeni jignit.
 
Viorica Dăncilă vorbește deja despre aceste 6 case, și că trebuie să restituiți banii de chirie
 
K.I.: Doamna Dăncilă e prost informată. Eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal, sunt 5 case între timp. Această problemă a apărut când am intrat eu în politică, în 2000, și în fiecare campanie cu asta au ieșit. Sunt un om cinstit, le-am cumpărat absolut legal și cinstit, iar chestiunile dezbătute în justiție sunt chestiuni de procese civile. Zicea doamna Dăncilă parcă zicea că aș fi și eu un fel de penal, nu am avut niciodată un dosar penal. A, că cineva a scris o plângere către parchet, e adevărat, dar nu mă tem de absolut nimic, nu am absolut nimic de ascuns.
 
Despre clubul Colectiv: Credeți că secretarul de stat Raed Arafat ar trebui să rămână în Guvern?
 
K.I.: M-a răscolit puternic acel film, a fost cutremurător. Am aflat imediat și am venit a doua zi să văd la fața locului ce s-a întâmplat, o tragedie care m-a marcat profund. Dacă abia acum a apărut acel film e clar că trebuie analizat. În ce-l privește pe Raed Arafat, dl ministru va face o analiză și va da un răspuns.
 
Cu ce calitate a dvs vreți să convingeți un votant care e preocupat de alte probleme decât cele politice?
 
K.I.: Poate pentru că doresc să construiesc o Românie normală, am reprezentat bine spre foarte bine România în plan internațional, am adus toți liderii europeni în inima României, voi lucra cu un guvern bine intenționat pentru a îmbunătăți viața românilor, eu sunt convins că hoții trebuie să stea la pușcărie și nu în fruntea statului, am reușit să țină linia dreaptă, cu un guvern antieuropean și antiamerican, m-am dăruit cu trup și suflet muncii de președinte.
 
Într-o lume fără PSD, care sunt cele trei mari probleme pe care le au românii?
 
K.I. Ce își dorește fiecare european, o viață sigură, un venit sigur, o anumită prosperitate, să fie apărat, să trăiască într-o țară care îi respectă drepturile, cum funcționează școlile, spitale, Jandarmeria, care trebuie să-i apere când merg la mitinguri pașnice. România s-a schimbat în ultimii cinci ani, și un exemplu este felul în care se manifestă societatea civilă. Românii și-au dat seama că vocea lor contează, o spun clar și răspicat.
 
Românii din diaspora ar fi vrut să vă vadă într-o dezbatere, chiar la Madrid
 
K.I. Nu am reușit în campanie să merg la Madrid, la Roma, dar Rareș Bogdan și Sighiartău au alergat atât de mult să explice ce vreau eu cu România normală. Diaspora este și a fost importantă pentru mine. În toate vizitele m-am întâlnit obligatoriu cu românii.
 
Ce informații v-a prezentat ministrul Finanțelor legat de pensii și salarii?
 
K.I.: Aceste lucruri o să vi le spună ministrul Finanțelor. Vreau să știu ce se întâmplă, am avut discuții foarte bune, e cutremurător ce dezastru au lăsat PSD-iștii și ce dezordine dar noi avem soluții. Vom găsi soluții și vom construi cu răbdare pe parcursul următoarelor luni condițiile pentru o nouă majoritate în Parlament.
 
Aveți o strategie pentru ca românii să meargă în număr mare la urne?
 
K.I. Această dezbatere pe care doresc să o organizez, întâlnirile cu românii, cred că îi vor convinge să meargă în număr mare. Numărul mare de români care au mers la vot mă bucură. Participarea a fost de peste 50%, ceea ce e bine.
 
Ați discutat cu liderul USR despre o nouă majoritate parlamentară?
 
K.I.: Nu încă, voi avea negreșit o astfel de discuție după alegeri și ne vom pregăti pentru următorul pas, locale sau locale și anticipate. Vreau să știu cine e dispus să-și asume rezolvarea problemelor României și voi avea discuții cu toți liderii politici.
 
Care a fost până acum cel mai bun președinte al României?
 
K.I.: Prefer să facă românii această evaluare. Eroii alegerilor sunt întotdeauna alegătorii.
 
Despre demiterea Laurei Codruța Kovesi. V-ați întâlnit cu ea înainte, i-ați cerut demisia?
 
K.I.: Am avut mai multe discuții, ultima acum câteva săptămâni când am felicitat-o. În rest sunt discuții care nu se fac publice. A fost un moment greu când am semnat acel decret, a fost în executarea unei decizii a CCR și a fost un moment de care România nu a avut nevoie.
 
Ați anunțat dezastrul găsit la buget. Ați făcut tot ce vă stătea în puțiință pentru a preîntâmpina acest dezastru?
 
K.I.: Da, dar PSD a ignorat nevoia de sustenabilitate, de predictibilitate, și ce avem acum e rezultatul unei guvernări eșuate, dezastruoase, am avertizat de nenumărate ori, dar PSD probabil a vrut să demonstreze că face exact inversul a ce am spus eu, dar românii le-au dat câteva lecții.
 
Ați spus că nu veți mai lăsa liberalii de capul lor
 
K.I.: Le-am spus că nu-i mai las de capul lor pentru că e necesară și benefică colaborarea strânsă între președinte și Guvern. Este nevoie de o corelare foarte strânsă între președinte și guvern pentru a corecta multiplele greșeli care s-au făcut. Prima dată trebuie făcută curățenie, dar după aceea trebuie luate lucrurile și făcute mai bine.
 
Care este abordarea dvs față de Rusia?
 
K.I.: Relația cu Rusia se înscrie în principiu în relația stabilită în cadrul Consiliului European pentru o abordare comună. Comportamentul Rusiei a fost clasificat ca fiind asertiv, a ocupat Crimeea și a dus tot mai multe forțe armate în Crimeea, în frontul estic al NATO, relația economică e puternic afectată de sancțiunile occidentale. Politica noastră e una care a fost în linii mari stabilită cu toți partenerii europeni și ne vom ține de această linie.
 
Dacă doamna Dăncilă ar fi în sală, ce i-ați spune? Dar electoratului PSD?
 
K.I.: Vi se pare arogant dacă aș spune că nu aș întreba-o nimic? Dragă electorat PSD-ist e bine așa? Nu. Atunci alege te rog Iohannis.
 
Care e cea mai mare realizare a mandatului dvs?
 
K.I.: Cea mai mare e chiar ultima. Înlocuirea puterii PSD-iste cu o putere pentru români.
 
Mai multe voci v-au reproșat lipsa de acțiune în anumite momente. V-ați temut de suspendare?
 
K.I.: În realitate, pentru un președinte suspendarea e un joc facil și cu câștig clar. De temut, nu am avut de ce, ba chiar au fost etape în care mi-ar fi convenit pentru că ar fi luat din elanul PSD și m-ar fi ajutat. Dar în ansamblu nu cred că suspendările președinților sunt soluția decât dacă există fapte grave. La noi suspendarea e vehiculată din motive strict politicianiste probabil va trebui să ne gândim dacă lucrurile sunt bine stabilite aici. Un președinte bine așezat în funcție nu are de ce să se teamă de suspendare. Asta cu elefanții recunosc că mi-a ieșit, i-am alungat, dar sunt măsuri excepționale. Nu e rolul președintelui să sperie guvernul ci să-i ajute în chestiuni externe, am făcut-o exact când a trebuit și a funcționat.
 
Despre MCV
 
K.I.: În următorul an se pot face multe lucruri dar nu va fi eliminat. Lucrurile pot fi corectate, nu ușor, însă deja noul ministru s-a apucat de treabă și se va găsi pas cu pas ce trebuie făcut. Nu mi-a căzut bine când am aflat că această Comisie face o diferențiere crasă între România și Bulgaria, pe care noi nu o vedem chiar așa.
 
De ce nu ați participat la nicio ședință a CSM?
 
K.I.: Pentru un motiv foarte simplu. Eu respect cu sfințenie independența Justiției. Faptul că în Constituție scrie că dacă președintele conduce ședința nu înseamnă că votează. Nu accept să meargă nimeni în CSM să facă acțiuni politice, nici eu. CSM are suficiente atribuții, oameni bine pregătiți și va face până la urmă treburile așa cum se cuvine.
 
Șeful DNA spunea ieri că instituțiile statului nu mai trimit sesizări, și nici chiar SRI.
 
K.I.: Este o chestiune pe care noul ministru al Justiției o va prelua.
 
Aveți cască în ureche, vă suflă cineva?
 
K.I.: Aici nu, aici nu … cred că … Mă bănuți câteodată că fără copiuță nu merge? Nu cred că mă bănuți de așa ceva.
 
Ați decis să dați PSD încă o șansă, ați spus
 
K.I.: M-am învățat minte, dar nu cred că PSD în viitorul previzibil va mai dispune de majoritate în Parlament. Am spus că nu voi mai desemna premier de la PSD. Așa a fost situația parlamentară atunci. Eu am asumat atunci, între timp am recunoscut că m-am înșelat, PSD nu a asumat jocul democratic și a fost sancționat foarte dur.
 
 
Cum convingeți alegătorii că nu participați pentru că vă temeți, pentru că vă e frică?
 
K.I.: Nu am fost de acord cu stilul de guvernare al lui Ponta, dar sunt oripilat de stilul de guvernare a PSD din ultimii trei ani și în consecință nu voi face o dezbatere cu doamna Dăncilă.
 
Când veți prezenta un bilanț critic al mandatului?
 
K.I.: La dezbaterea pe care o voi organiza marți cred că ar fi un moment potrivit.
 
Dl Orban s-a oferit să meargă el la dezbatere cu d-na Dăncilă
 
K.I.: Eu știu ce a spus pentru că eram împreună când am discutat de oportunitatea unei dezbateri. A spus că dacă vrea neapărat să vorbească cu cineva să vorbească cu el despre dezastrul de la guvernare, nu era vorba de președinție.
 
Macron a afirmat că NATO e în moarte cerebrală
 
K.I.: E o afirmație foarte puternică, dar ne vom întâlni la începutul lui decembrie pentru a vedea ce poate face NATO mai bine.
 
Refuzul dezbaterii vă aparține personal sau e decizia staff-ului?
 
K.I.: De regulă astfel de chestiuni nu se fac publice.
 
Vă considerați responsabil pentru eșecurile în plan extern ale României – Schengen, vize SUA etc?
 
K.I.: Ridicatul vizelor e un procedeu tehnic și se intră în procedură de eliminare a vizelor dacă rata de refuz a aplicațiilor e sub 3%, la noi e 10%, e o decizie tehnică. Lucrurile ușor ușor se vor îmbunătăți și vom scăpa și noi de vize. Decizia privind Schengenul se datorează politicii catastrofale a doamnei Dăncilă. Și cu MCV și cu Schengen eram foarte aproape de a găsi soluții.
 
Cu ce gând pleacă în seara asta la culcare omul Klaus Iohannis?
 
K.I.: Cu gândul că mâine voi pleca în campanie și că mâine voi câștiga campania.
84 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv