Comitetul Executiv Naţional (CEX) al PSD a decis, vineri, organizarea rapidă a unui congres extraordinar, pentru alegerea președintelui partidului, după ce Liviu dragnea a intrat la pușcărie în 27 mai.

Congresul va avea loc pe 29 iunie, iar premierul Viorica Dăncilă, care a preluat, conform statutului PSD, funcția de președinte interimar al partidului, va obține, funcție în care este susținută de baronii locali, în frunte cu Marian Oprișan, pentru a obține bani de la bugetul de stat.

De altfel, ea și-a format deja echipa, eliminându-i pe oamenii fideli lui Dragnea, care au dus la prăbușirea PSD l alegerile europarlamentare. Printre ei sunt Darius Vâlcov, Anca Alexadrescu, Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu și Cristian Rădulescu -“Mitralieră”.

În cadrul congresului va fi modificat Statutul partidului, va fi aleasă o nouă conducere şi va fi desemnat candidatul pentru alegerile prezidenţiale.

Singurii trei pesediști care au mai rămas în partid din gruparea Firea – după ce mulți au migrat la ProRomânia lui Victor Ponta – au votat împotriva organizării “pe picior” a congresului.

Ei sunt Paul Stănescu – cel care a și demisionat din funcția de președinte executiv interimar – Marcel Ciolacu și, evident, Gabriela Firea.

Ciolacu: Am înţeles că proiectul politic va fi coordonat de Oprişan

Iată argumentul lui Ciolacu: „Eu unul am considerat, în Comitetul Executiv, că un congres atât de rapid nu este oportun. Prioritatea mea este, totuşi, moţiunea. Şi a rămas în continuare, fără doar şi poate. (…) Părerea mea e că trebuia o analiză mai aprofundată şi asupra trecutului. Să ne facem nişte planuri pentru viitor. Am înţeles că proiectul politic va fi coordonat de domnul Marian Oprişan. Vedem cum stăm la congres. (…) Este foarte multă lume care îşi doreşte o stabilitate. Asta este… Vom face congres”, a declarat el.

Firea: Coincidență sau nu, în acea perioadă voi fi în spital

Gabriela Firea, ce părea că revenise pe cai mari după intrarea lui Dragnea în pușcărie, a înțeles că reinstalarea la șefia – interimară! – a Organizației PSD București a fost doar o manevră a lui Dăncilă de a-și ține dușmanii aproape –  adicsub control. 

“Nu cred că trebuia să organizăm pe picior congresul. Coincidență sau nu, în acea perioadă voi fi în spital, am o operație de făcut, deci nu o să candidez. Eu nu am înțeles graba convocării congresului, dar eu mă voi supune majorității. Au fost 30 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” – eu, dl Stănescu și dl Ciolacu – și 4 abțineri”, a declarat Firea, la finalul ședinței CEX.

Ea a adăugat că vrea “să fie pace și armonie”, dar “trebuie să tragem învățămintele după votul din 26 mai, să vedem ce am greșit”. 

Stănescu: Am demisionat din motive personale

Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a declarat că a demisionat din „motive personale” din funcţia de preşedinte executiv interimar al partidului și că nu va candida, la congres, pentru această funcție la congres. În schimb, este posibil să-şi depună candidatura pentru o funcţie de vicepreşedinte al partidului.

El o susține pe Dăncilă: „Ar fi foarte bine dacă premierul ar fi şi preşedintele partidului. Ar fi un lucru bun, nu ar fi un lucru rău, dar nu neapărat”.

„Am spus de mai multe ori acest lucru – ar trebui preşedintele PSD ales exact cum se alege Papa, când a ieşit fum alb. Ne strângem cu toţii şi acela ar trebui să fie. Din păcate, nu se întâmplă aşa, eu spun ce mi-aş dori”, a conchis Stănescu.

Dăncilă: Trebuie să adaptăm programul de guvernare

Despre congres, Viorica Dăncilă a declarat: “De ce congres: pentru că trebuie să stabilim mai multe lucruri: să modificăm statutul, să venim cu un program politic, să venim cu modificări pe care să le transpunem în programul de guvernare. Congresul să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale. De pe 11 august începem strângerea de semnături pentru candidatura la prezidențiale. Luăm în calcul și desemnarea unui candidat la prezidențiale din afara partidului”.

Despre demisia lui Stănescu: “Paul Stănescu a spus că pleacă din motive personale. Azi am aflat de decizia sa, aseară nu știam. El va activa în cadrul PSD, eu am încercat să-l fac să nu demisioneze, el a invocat motive personale”.

Premierul a mai spus: “Trebuie să adaptăm programul de guvernare. Unele le vom păstra, vom dăuga unele noi, dar trebuie să ținem cont de votul de la europarlamentare. (…) Vă garantez că nu am comandă de la nimeni. Singura mea comandă e de la PSD, de la forurile statutare”.

Cu o zi înainte, Viorica Dăncilă și-a deschis o nouă pagină de Facebook, pe care a scris: “Voi face tot ce-mi stă-n putință să readuc agenda publică pe traseul normalității, al decenței și al asumării, pentru stabilitate și coerență politică și guvernamentală”.

Oprișan: D-na Dăncilă este un om politic care are multe de spus în România

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, la plecarea din sediul PSD, că nu îşi doreşte funcţia de preşedinte executiv al partidului şi a reafirmat că ar trebui organizat un congres pentru alegerea unei noi conduceri, motivând că nu se poate sta „la nesfârşit cu interimat”.

„În orice ţară civilizată din Uniunea Europeană, din care facem parte, când partidul rămâne fără preşedinte, se face congres într-o săptămână şi se rezolvă situaţia. Nu poţi să stai cu interimat la nesfârşit, să pui în practică ceea ce avem noi de făcut”, a spus Oprişan la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

El a fost întrebat despre un posibil tandem cu Viorica Dăncilă, care acum este preşedinte interimar al PSD.

„Doamna Dăncilă este o femeie extraordinară şi un om politic care are multe de spus în România”, a afirmat Oprişan.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version