Parlamentul majoritar PSD și PNL a adoptat miercuri, cu o zi înainte de a intra în vacanța de vară, legea de eliminare a pensiilor speciale, însă aceasta se va face treptat, până în anul 2043, și cu unele excepții de la cumulul pensiei cu salariul. Senatul a adoptat mai întâi amendamentele introduse luni de Camera Deputaților, iar după-amiază, votul final a fost dat la Cameră.

Chiar dacă ministrul Muncii, Marius Budăi, anunțase că toate pensiile vor fi calculate în baza contributivității, luându-se în considerarea la baza de calcul întreaga vechime (de 25 de ani, pentru toți).

Însă noua lege prevede că se va ajunge la aceasta abia peste 20 de ani, în 2043.

Până în iulie 2024, pensia „specialilor” va fi calculată tot în funcție de veniturile din ultimele 12 luni.

Totodată, Budăi declarase că vârsta minimă de pensionare va fi generalizată la 65 de ani, dar magistrații apar în noua lege cu 60 de ani. În plus, această prevedere va fi aplicată din anul 2035, potrivit cursdeguvernare.ro.

Astfel, până în 2025, inclusiv, magistrații se vor putea pensiona în continuare la 50 de ani. Vârsta minimă de pensionare va crește treptat, până în 2035, când va ajunge la 60 de ani. În plus, vechimea minimă minimă în funcția de judecător, procuror urcă la 25 de ani, comparativ cu 20 în prezent, abia din 2029.

Până în 2028, la calculul vechimii de 25 de ani sunt încă acceptate perioadele din funcțiile de judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi, avocat, notar, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult, conform anexei nr. 4 la Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege.

În 2023 se permit cinci ani adăugați, în 2024 – 4 ani, până la un an în 2028.

În ceea ce privește pensiile militare, și aici măsurile sunt introduse treptat. Astfel. pensionarea standard la 65 de ani va fi aplicată peste 12 ani. Vârsta standard de pensionare de 60 de ani va fi aplicată din 2030.

La fel ca în cazul pensiilor magistraților, baza de calcul folosită pentru pensiile militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute  din ultimele 12 luni până în iulie 2024. Tot peste 20 ani, adică în 2043, baza de calcul va fi vechimea de 25 de ani, deși pentru restul salariaților stagiul minim de cotizare este de 35 de ani.

Funcţionarii publici parlamentari care au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de sistemul public de pensii, din care cel puţin 20 ani în structurile Parlamentului, pot solicita pensionarea cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. În acest caz, cuantumul pensiei de serviciu se stabileşte prin diminuarea acestuia cu 0,10% din baza de calcul pentru fiecare lună cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Totodată, în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos.

Impozitarea de 30% promisă de Budăi s-a redus la jumătate

Proiectul mai prevede impozitarea cu 15% a pensiilor care nu sunt bazate pe contributivitate şi dacă depăşesc salariul mediu net.

Va cumula pensia cu salariul nu numai Ciucă, ci și cei de la BNR, ANRE, ANCOM

În ceea ce privește Legea de eliminare a cumulului pensiei cu salariul, deputatul USR Oana Ţoiu acuză că în comisie la Camera Deputaţior s-au introdus excepţii:

„ALERTĂ! Au introdus acum excepţii pentru speciali de la interdicţia cumului pensiei cu salariul şi este la votul final în plenul Camerei Deputaţilor în câteva minute. Ce înseamnă asta? Că dacă o doamnă îngrjitoare de la grădniţă de exemplu va vrea să continue să îngrijească copiii mici şi la pensie va trebui să aleagă între pensia de aproximativ 1.300 de RON şi salariul de 1.900 de RON net şi va putea primi doar una din cele două surse de venit, DAR Ciucă va putea păstra pensia specială şi salariul, Academia Română nu va avea nicio problemă şi tocmai au băgat acum excepţii şi pentru BNR, ANRE, ANCOM, locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale. Şi ei au obţinut astăzi, cu câteva telefoane, excepţie specială pentru speciali”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version