“Avem patru rânduri de campanii electorale și după ele vom avea 4 ani de guvernare fără alegeri, să repunem pe roate România”!

Dacian Cioloș a fost ales președintele Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) cu 99,17% de voturi, la prima Convenție Națională a partidului, care a avut loc sâmbătă la Romexpo. Din totalul de 1.556 de delegați, numai 7 au votat împotrivă iar 6 s-au abținut.

Votul a fost electronic, opţiunile putând fi transmise de pe telefoane, tablete sau laptopuri. 

A fost și un moment penibil, când una dintre delegate – cel mai probabil una dintre votanții împotrivă – a început să critice la microfon.

Cioloș le-a cerut delegaților un mandat de un an, urmând ca viitoarea Convenție națională să aibă loc anul viitor.

Până atunci, el se așteaptă să crească masiv numărul membrilor de partid. În prezent sunt 8.000 de membri, iar alte 8.000 de cereri de adeziune sunt verificate, potrivit datelor prezentate de unul dintre delegați.

“V-am cerut un mandat de maxim un an. În maxim un an vom avea din nou o Convenție Națională, la care să alegem o nouă conducere a partidului, de jos în sus””, le-a spus Dacian Cioloș delegaților partidului.

9 membri aleși de Cioloș în Biroul Național

Cioloș va conduce partidul alături de alţi 9 membri, care fac parte din Biroul Naţional.

O altă structură de conducere aleasă este Consiliul Naţional care este compus din 50 de membri.

Toţi aceştia sunt propuşi de Cioloş, dintre “oameni în care are încredere şi pe care îi cunoaşte”.

“Veţi auzi tot felul de vorbe despre ei (membrii Consiliului Naţional – n.r.), pentru că aţi văzut că apar în ultima perioadă tot felul de speculaţii legate de cât de manipulaţi sau dirijaţi suntem de o parte sau de alta. Probabil o să continue lucrurile acestea. Vreau să vă asigur de un lucru – integritatea, onestitatea, dincolo de profesionalism, sunt lucrurile esenţiale pentru mine şi am urmărit să propun oameni care nu au probleme din acest punct de vedere. Orice probleme pot să apară, de astăzi începând, vom avea şi o comisie de arbitraj care, atunci când va fi cazul, va judeca pe baza statului, a principiilor şi valorilor de acolo pe oricine va fi cazul. Vom fi transparenţi”, a adăugat Dacian Cioloş.

Statutul interzice intrarea în PLUS a anumitor persoane

Delegații au aprobat și proiectul de statut, iar una dintre prevederi interzice primirea în partid a”persoane condamnate pentru corupţie, lucrători activi sau colaboratori ai fostei Securităţi, persoane care promovează violenţa, rasismul, separatismul etnic sau teritorial”.

“O să venim în lunile care urmează cu câteva modificări la statul, vom construi partidul de jos în sus, iar într-un an vom veni iar la vot. Până atunci, avem de pus în aplicare o strategie politică, pentru că asta e situația și contextul politic”, a anunțat Cioloș.

Cele 4 runde de alegeri, ținta lui Cioloș

Ținta principală a lui Cioloș sunt alegerile europarlamentare din 26 mai, dar și prezidențialele din noiembrie – despre care a spus că sunt un obiectiv pentru PLUS, fără a preciza însă dacă va candida sau nu.

“Trebuie să construim un proiect solid pentru alegerile prezidențiale. Vrem să ajungem prima forță politică după alegerile parlamentare. Proiectul acesta nu e un scop în sine, ci un proiect pentru România. Avem patru rânduri de campanii electorale și după ele vom avea 4 ani de guvernare fără alegeri, să repunem pe roate România”, a arătat el.

Despre europarlamentare, Cioloș a declarat: “Nu plec nicăieri din țară, nu-mi iau tălpășița, că dacă voiam să plec nu veneam aici. De asta mă găsiți pe lista pentru europarlamentare. Alegerile acestea sunt mult mai importante decât să trimitem niște oameni la Bruxelles. Sunt primele alegeri în care românii pot da un semnal către PSD”.

“Apoi vin prezidențialele. Sunt foarte importante pentru noi, știți cât de mult contează această funcție. Trebuie să redăm consistență mandatului președintelui, nu doar prin candidatul propus, dar și prin modul în care vedem restructurarea statului. Noi ne dorim, sper să avem o majoritate în 2020, să propunem şi o reformă a Constituţiei, o reformă a statului, ca să reaşezăm echilibru cu adevărat între puterile statului – şi aici preşedintele are un rol important. Deci vom avea un proiect solid, pentru a ne asigura că cel care va fi preşedintele României va avea întru totul susţinerea noastră şi va fi parte a proiectului nostru politic”, a adăugat Cioloș.

Despre locale, el a spus: “Nu putem concepe proiectul nostru politic dacă nu câștigăm cât mai multe alegeri la nivel local”.

Decalogul Mihaelei Miroiu

Mihaela Miroiu, profesor SNSPA, a vorbit în deschiderea Convenției Naționale a PLUS despre dosarele de candidatură la europarlamentare: ”Îmi venea să mă-nchin. Sunt foarte bune!”.

Apoi, Mihaela Miroiu le-a transmis delegaților 10 sfaturi : 

“1. Câștigați poziții în partid prin competență, muncă, dedicație lucidă, înțelegere și servicii aduse propriului electorat, nu luând forma vasului în care se află șeful.

2. Câștigați-vă popularitatea prin calm, bunăvoință, umanitate caldă, nu prin ură, resentiment și atacuri josnice.

3. Câștigați zâmbetul oamenilor prin umor senin, nu prin bășcălie grobiană.

4. Câștigați încrederea oamenilor prin onestitate, respect, recunoașterea erorilor, căință pentru ele, nu prin promisiuni deșarte și combinații de culise.

5. Câștigați deschiderea și simpatia oamenilor măsurându-vă fiecare cuvânt scris sau spus. Mulți au pierit din politică fiindcă le-au luat-o instinctele înaintea rațiunii. Nesăbuința se plătește.

6. Câștigați oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale, etnice, religioase: oamenii care aspiră la o viață personală și comunitară demne. Ei sunt majoritatea încă slab reprezentată și ignorată. Fără ei am pieri. Nu e nevoie să fiți populari printre cei lipsiți de bun simț și înclinați spre facere de rău.

7. Câștigați competență politică pe două căi: învățați de la alegătorii potențiali, ca să știți ce interese au și de la specialiștii care știu prin ce metode pot aceste interese să devină politici publice. Ignorarea oricărora dintre ei din mândria că dețineți cunoaștere politică odată ce ați fost aleși înseamnă trufie și duce la faliment.

8. Câștigați atunci când sunteți în stare să puneți scopurile pentru care ați construit partidul mai presus de orgoliile contextuale. La fel ca și în familie sau prietenie, hotărâți de e mai important: să aveți mereu dreptate, sau să îi păstrați pe ceilalți în viața voastră.

9. Câștigați dacă vă amintiți mereu ce v-a făcut să construiți un alt partid, ce valori, principii și scopuri v-au unit, ce crezuri ideologice și etice aveți în comun. Altfel mergeți purtați de întâmplare și deveniți un accident istoric în loc să faceți istorie.

10. Fiți politicienii pe care ați fi vrut să îi aveți și să îi păstrați. Ați renunțat la viața personală, adesea și la cea profesională tocmai fiindcă acei politicieni nu există încă decât în imaginația și aspirațiile noastre”. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version