Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, după decizia Curții Constituționale a României (CCR) în privința refuzului președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștri interimari în locul demisionarilor aparținând ALDE, că șeful statului a încălcat Legea fundamentală.

„CCR ne-a dat dreptate, președintele a încălcat Constituția (…) Am văzut că a apărut în spațiul public că CCR a spus să mergem în Parlament: Nu am văzut acest lucru precizat în decizia CCR, să mergem în Parlament”, a declarat Dăncilă, după ședința CEX a PSD.

Ulterior, ea a scris pe Facebook: “Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis (…) Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere”. 

Dăncilă a mai scris că așteaptă ca președintele să semneze ”de îndată” decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși. ”Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor”, a subliniat Dăncilă.

Premierul a mai spus că în urma CEx s-a stabilit ca Guvernul să meargă în Parlament pentru remaniere, dar că acest lucru se va întâmpla în decursul celor 45 de zile conform legii: ”Nu vom mai aștepta foarte mult timp”, a adăugat Dăncilă care a mai spus și că are convingerea că vor fi ”foarte mulți colegi responsabili” care nu vor vota moțiunea, iar Guvernul nu va pica.

Iohannis, obligat de CCR să numească interimari în locul miniștrilor ALDE
Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare.

Potrivit CCR, revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuia să semneze decretele în acest sens.

De asemenea, Curtea a decis că președintele era obligat să semneze decretul de revocare a Anei Birchall de la Justiție, dar nu era obligat să numească un ministru plin în locul ei, pentru care era propusă Dana Gârbovan.

De asemenea, aceeași obligație era și în cazul cererii de revocare a lui Mihai Fifor, din funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice, funcție pentru care era propusă Ana Birchall.

Astfel, pentru numirea unui ministru plin, Guvernul trebuie să vină pentru vot în Parlament.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version