După uluirea la primirea veștii că președintele Klaus Iohannis îi cere demisia, premierul Viorica Dăncilă a ieșit la atac, la televiziunile de casă ale PSD.

“Domnul preşedinte trebuie să anunţe dacă vine la şedinţa de guvern şi trebuie să fie pe ordinea de zi un punct care să necesite prezenţa preşedintelui. Nu suntem la şcoală, ca să vină domnul profesor să ia elevii de urechi, suntem oameni responsabili. Dacă a făcut-o o dată, asta nu înseamnă că lucrurile trebuie să se repete”, a afirmat Dăncilă vineri, la România Tv.

“Dacă nu o va face, eu voi merge înainte, am susţinerea coaliţiei de guvernare, am susţinerea Parlamentului, eu voi merge înainte şi voi încerca şi sunt sigură că voi reuşi să pun în practică programul de guvernare”, a adăugat Dăncilă.

Ea a insistat că preşedintele României nu are atribuţii în demiterea premierului.

“Preşedintele României nu are atribuţii în ceea ce înseamnă a demite premierul. Dacă eu i-aş spune acelaşi lucru domnului preşedinte, probabil ar zâmbi. Eu nu am zâmbit. Nu am zâmbit, pentru că mi se pare o glumă nelalocul ei. Nu poţi să spui aşa ceva, în calitate de om care ar trebui să aduci echilibru, să fii un mediator în cadrul statului”, a mai spus Dăncilă. 

Prioritate maximă: “Pe 20 martie am propus ambasador în Israel”

Despre memorandumul secret aprobat în Guvern și invocat de șeful statului, premierul a precizat că în martie a propus ambasador în Israel și a trimis documentul la Președinție.

“Pe data de 20 martie a fost propus un ambasador pentru Israel. (…) Există o înregistrare că această hârtie a fost înmânată Administraţiei Prezidenţiale, deci noi am procedat corect, este un număr de intrare, este un număr de înregistrare”, a declarat Viorica Dăncilă.

Despre consultarea anterior înaintării propunerii cu partea israeliană, ea a precizat: “Nu, noi am făcut o propunere, nu ne-am consultat înainte; am spus: este foarte bine să avem ambasador”.

Nicio grabă să propună un ambasador la Bruxelles

Dăncilă a recunoscut că România nu are ambasador la Bruxelles, dar nu a explicat de ce nu vede o prioritate în a propune o persoană, spre deosebire de Israel – unde nu avem de 2 ani ambasador.  

“Avem foarte multe ţări în care nu avem ambasador, nu avem ambasador la Bruxelles şi trebuie să preluăm Preşedinţia Consiliului UE. Nu am propus încă, ştiţi foarte bine că nominalizările de ambasador se fac de către preşedintele României, dar avem propuneri, o să mergem cu aceste propuneri către Administraţia Prezidenţială”, s-a scuzat Viorica Dăncilă.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version