Viorica Dăncilă, aleasă președinte al PSD după ce Liviu Dragnea a intrat la pușcărie, se întâlnește, miercuri după-amiază, la Vila Lac, cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care i-a dat un ultimatum în 12 august, amenințând că rupe alianța dacă PSD nu vine cu un nou program politic și cu o restructurare a Guvernului.
 
 
Dăncilă a lipsit de la ședința de luni a Coaliției, invocând probleme de sănătate, iar solicitările liderului ALDE nu au primit răspuns de la subalternii ei, Eugen Orlando Teodorovici și Mihai Fifor.
Tăriceanu, ultimatum pentru Dăncilă: 20 august
De fapt, Tăriceanu speră ca Dăncilă să renunțe la candidatura la prezidențiale și să-l lase pe el în cursă, susținut de PSD. În acest sens, mai multe sondaje de opinie date publicității în ultimele două săptămâni îl plasează pe liderul ALDE pe locul doi, după președintele Klaus Iohannis, în timp ce Dăncilă se poziționează pe un rușinos loc 6.
Însă partidul Tăriceanu se află în cădere liberă în încrederea românilor: a obținut numai 4% la alegerile europarlamentare din 26 mai.  
 
Dacă ALDE iese de la guvernare, PSD va rămâne fără majoritate “pe față” în Parlament. A rămas doar cu 208 voturi, după ce Victor Ponta a atras în partidul său, ProRomânia, mai mulți pesediști. 
 
Pentru a atinge majoritatea de 233 de voturi, Dăncilă mai are nevoie de 25 de voturi. Grupul Minorităților are 17 voturi, iar ați 10 parlamentari, care au devenit independenți, ar putea să-i acorde sprijinul. Va fi însă nevoie de negocieri pentru fiecare lege aflată la vot.
 
UDMR susține că nu negociază cu PSD pentru susținerea Guvernului Dăncilă, însă amintim că parlamentarii maghiari au votat cot la cot cu oamenii lui Dragnea, în Parlament, modificarea Legilor Justiției și a Codurilor penale.
 
În caz că ALDE iese de la guvernare, Dăncilă poate să numească miniștri interimari, pe o perioadă de 45 de zile, pe cele 4 portofolii deținute de oamenii lui Tăriceanu. 
 
Însă premierul va trebui să restructureze Guvernului, iar votul se va da în Parlament. Dacă pică propunerea, Dăncilă mai poate prelungi interimatul cu încă 45 de zile. În total, 3 luni are la dispoziție, adică până în decembrie.
 
După alegerile prezidențiale, va mai fi un an până la alegerile parlamentare din 2020 și 6 luni până la cele locale.
 
Partidele din opoziție ar dori alegeri anticipate, nicidecum să se uzeze preluând guvernarea în an electoral, deși PNL a anunțat că va depune o nouă moțiune de cenzură. 
 
Așadar, până după alegerile prezidențiale din noiembrie (pe 10 – primul tur, și pe 24, al doilea), Guvernul Dăncilă nu se clintește.  
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version