Aflată în SUA la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), Viorica Dăncilă a anunţat că România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim – lucru despre care nu mai vorbise din primăvara anului trecut, când a plecat pe furiș într-o vizită oficială în Israel, pentru a-i promite același lucru premierului Benjamin Netanyahu.

„După cum ştim preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi el israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie.

Guvernul României a iniţiat de atunci un proces de evaluare a oportunităţii mutării ambasadei României la Ierusalim. De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi (duminică-n.r) în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă, la Conferința AIPAC.

Însă imediat după revenirea în țară, premierul Viorica Dăncilă s-a sucit duminică seara, după nenumăratele critici din țară, potrivit cărora România ar fi singurul stat din Uniunea Europeană care ar muta ambasada, iar asta fără acceptul președintelui Klaus Iohannis.

”Am formulat corect, am zis că trebuie să împlinim toţi paşii constituţionali, nu am zis că mut eu ambasada, am spus că trebuie să respectăm constituţia. Preşedintele nu a făcut decât să mă dezamăgească pentru că eu am avut o abordare corectă şi am luat în calcul că constituţia trebuie respectată, opinia mea este că trebuie să facem acest pas, este o opinie personală”, a declarat ea la Antena 3.

Viorica Dăncilă a mai spus că speră ca preşedintele Iohannis ”să pună în balanţă şi să ia decizia cea mai bună”: ”Aş vrea să am o discuţie cu domnul preşedinte. (…) Am văzut declaraţia domnului preşedinte care a fost foarte nemulţumit de declaraţia mea. Libertatea de exprimare este a oricui. Eu, ca prim-ministru, mi-aş dori să facem acest pas. Faptul că vrem să se mute ambasada şi să fim apropiaţi de SUA şi Israel nu înseamnă că ne îndepărtăm de UE. Decizia finală, conform Constituţiei, este la preşedinte”.

Ea a arătat că în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis refuzîă relocarea ambasadei, va analiza toate posibilităţile, inclusiv sesizarea Curţii Constituţionale.

”Nu m-am gândit la variante, dar le vom analiza pe toate. Vom analiza care sunt variantele care să fie benefice pentru România. La întoarcerea în ţara vom analiză aceste variante”, a mai spus Dăncilă.

Planul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost anunţat iniţial de Liviu Dragnea, dar nu a mai fost pus în aplicare, după ce preşedintele Klaus Iohannis a acuzat că Guvernul Dăncilă a adoptat un Memorandum secret în acest sens, fără să-l fi consultat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version