“Tăriceanu a venit cu Daniel Chițoiu la noi în casă la PC și i-am primit cu brațele deschise, că n-aveau infrastructură, sedii pentru PLR, iar acum ne dau afară”! 

Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, l-a demascat duminică pe celălalt copreședinte al partidului care vrea să rămână singur la conducere, Călin Popescu Tăriceanu, după ce Biroul Politic Central al ALDE i-a retras susținerea pentru a mai fi vicepremier și ministru al Mediului în Guvernul Grindeanu.

“Mi-am făcut-o cu mâna mea, pentru că de-a lungul timpului am acceptat ca domnul Tăriceanu să pună mai mulţi oameni, deşi statutul spunea că trebuie să fie paritate; deci, pentru că am mers pe buna-credinţă a domniei-sale. Din păcate, de doi ani probabil că urmărea să ajungem în acest moment: după ce a intrat în casă, să ne scoată pe noi din casă. Au intrat în casa noastră în fiecare lună, în fiecare an şi au spus că mai au anumiţi prieteni care să vină alături de domniile lor. Și astăzi suntem într-o situaţie caraghioasă ca un copreşedinte să ceară revocarea unui alt copreşedinte dintr-o anumită funcţie pe care o are partidul în guvern”, a declarat copreşedintele ALDE Daniel Constantin.

Daniel Constantin, cunoscut ca “Ăla Micu'” – pentru statură și vârstă – a declarat că Tăriceanu l-a propus prima dată pentru funcția de ministru al Energiei pe Daniel Chițoiu, cel care a fost salvat de urmărirea penală prin votul Camerei Deputaților, în dosarul ASF – Carpatica Asig în care soția sa, Laura Chițoiu, a fost condamnată în primă instanță.

Chițoiu nu-a intrat în Parlament dar vrea la putere

Chițoiu nu a intrat în Parlament la alegerile din 11 decembrie 2016 iar în decembrie a fost vehiculat în mass-media apropiată lui Tăriceanu pentru funcția de ministru al energiei.

De altfel, Chițoiu a participat la toate negocierile privind constituirea Guvernului PSD+ALDE, mai ales după ce Liviu Dragnea a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier.

Cum însă președintele Klaus Iohannis a respins-o pe Shhaideh și a declarat, totodată, că nu vrea penali în Guvern, Dragnea s-a răzgândit – cel puțin temporar – să aibă vreun ministru cu probleme penale. 

Biroul Politic Central (BPC) al ALDE a votat duminică, cu 86 de voturi “pentru”, 5 abțineri şi 12 “împotrivă”, propunerea vicepreşedintelui Andrei Gerea de a i se retrage sprijinul politic lui Daniel Constantin pentru funcțiile deținute în Guvern. 

Tăriceanu: Eu m-aș abține

Cu ipocrizie, Tăriceanu a declarat că în cazul în care s-ar cere retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, “eu m-aş abţine”.

După votul din BPC, Tăriceanu le-a declarat jurnaliștilor: “Principala decizie care a fost astăzi luată după o lungă dezbatere a fost cea referitoare la retragerea sprijinului politic pentru domnul Daniel Constantin din funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului. Votul a fost extrem de clar, au fost 86 de voturi pentru, 5 abţineri şi 12 voturi împotrivă. Şi eu m-am abţinut la acest vot”.

Vicepremier va fi Grațiela Gavrilescu

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat că Grațiela Gavrilescu va prelua funcția de vicepremier iar pe cea de ministru pentru Relația cu Parlamentul – pe care o deține ea în prezent – o va ocupa senatorul Ilie Viorel. 

Ultimul cuvânt îl va avea însă premierul Sorin Grindeanu și, evident, înaintea lui, Liviu Dragnea.

Grațiela Gavrilescu a fost audiată la DNA în dosarul Ordonanței 13 iar ancheta – desfășurată deocamdată in rem (pe faptă, nu pe persoană) – se continuă la Parchetul General.

Iată precizările procurorilor DNA: “Avizul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul (MRP) critica nemotivarea urgenței proiectului de modificare a CP și CPP (prin OUG 13 – n.r.). Acest aviz a fost predat de reprezentanții MRP către reprezentanții Ministerului Justiției. Personalul de specialitate din cadrul Ministerului Justiției a luat la cunoștință despre conținutul avizului MRP după ora 20.00 și a comunicat, prin intermediari, către ministrul Justiției, impedimentele rezultate din avizul MRP.

Între orele 20.00 și 21.00, la sediul Guvernului, au avut loc discuții tensionate cu privire la avizul MRP, între reprezentanții MRP și reprezentanții Ministerului Justiției. În final, reprezentanții MRP au fost convinși să modifice avizul inițial, astfel că, în intervalul amintit, a fost emis un al doilea aviz, de data aceasta favorabil, din care sunt eliminate toate pasajele critice la adresa proiectului de modificare a CP și CPP.

Acest al doilea aviz al MRP, favorabil, a fost finalizat în jurul orelor 21.10 – 21.15, fiind înregistrat, semnat, ștampilat și transmis prin fax către Ministerul Justiției, unde a fost înregistrat cu același număr ca și primul aviz”.

Continuarea faptelor, AICI.

Ăla Micu’ neagă că își va face partid cu Ponta

Daniel Constantin neagă că și-ar face alt partid împreună cu Victor Ponta: “Sunt foarte mulți colegi care mi-au solicitat să pornim un alt proiect politic. Am refuzat această solicitare pentru că nu vreau să dau impresia că am avut un astfel de gând. Am spus de la început: nu vreau altceva decât în ALDE să se respecte legea. Nu vreau altceva decât să ne întoarcem la litera statutului. Ca atare, nu voi face un alt proiect politic”.

El a precizat că relaţia pe care o are cu fostul premier Victor Ponta nu are legătură cu politica:

“Mi s-a reproşat în interiorul discuţiilor că m-am văzut şi că mă văd cu domnul Ponta şi le-am spus celor care au uitat ca am o relaţie bună cu domnul Ponta care nu are nimic de a face cu politica şi că indiferent că nu mai ocupă funcţia de preşedinte al PSD sau prim-ministru eu nu îmi schimb părerea aşa cum, din păcate, alţii au făcut-o”.

“Îmi amintesc cum păşea pe scările Guvernului, mergând pentru sprijin la Ponta”.

Daniel Constantin i-a reamintit lui Tăriceanu “cum păşea pe scările Guvernului, mergând pentru sprijin la Victor Ponta”.

“Îmi amintesc momentul în care domnul Tăriceanu păşea pe scările Guvernului, mergând pentru sprijin la domnul Ponta. Se pare că acum o întâlnire în care vorbim cu totul şi cu totul altceva decât politică este clamată şi este folosită de domnul Tăriceanu pentru a arăta eventuale direcţii pe care le-aş lua în activitatea politică. Am spus-o, spre ghinionul domniilor lor, eu nu am schimbat niciun partid politic. Am intrat în politică în PC şi sunt membru al continuatorului Partidului Conservator. Nu am trădat niciodată pe nimeni şi nu am abandonat oamenii”, a mai spus copreşedintele ALDE.

El susține că “sunt membru ALDE în continuare, eu nu îmi dau demisia din ALDE și voi susține în continuare Guvernul”.

“Demisionez numai dacă îmi cere Grindeanu”

Constantin a mai spus că va demisiona din Guvern numai dacă premierul Grindeanu îi va cere acest lucru:

“Dacă domnul Grindeanu îmi va cere acest lucru, categoric îmi voi da demisia. Eu îl voi informa pe domnul președinte Dragnea de faptul că a fost o încălcare a statutului și o să îmi exprim și în fața domniei sale regretul că domnul Tăriceanu, pentru a promova interesele politice proprii, calcă în picioare orice fel de statut, producând un abuz pe care îl clamează”.

El a invocat statutul ALDE: “Nu se poate aplica o sancţiune unui preşedinte, copreşedinte de partid decât în Congres, dar acestea sunt lucruri care deja au fost călcate în picioare de mai mult timp, nu doar de acum”.

De altfel, Constantin a atacat în instanță decizia conducerii ALDE de a convoca congresul în data de 21 aprilie, acuzând că a fost luată fără respectarea procedurilor.

“Contestaţia pe care noi am făcut-o vizavi de organizarea Congresului merge mai departe, ea a fost depusă la Tribunal, deşi s-a practicat acolo un fel de şantaj – <<te excludem din ALDE dacă mergi mai departe>>. Nu am făcut altceva decât (să cer-n.r.) ca instanţa să constate legalitatea măsurilor care s-au dispus. O să încerc în continuare să aduc ALDE pe drumul potrivit”, a spus Daniel Constantin.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version