Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a explicat joi de ce nu susține măsura reducerii de TVA la energie, așa cum au procedat multe state europene, între care Spania și Germania.
„Poate cel mai important este să acţionezi asupra preţului. Eu ştiu că revine această întrebare legată de reduceri de taxe, mai ales de TVA, ştiu că este şi un partid politic care susţine lucrul acesta. Anul trecut, toată Europa a redus taxe. Toate ţările din Europa au crescut deficitele. Când reduci taxele înseamnă încasări mai mici. Au crescut deficitele, au crescut datoriile publice, au ajuns la datorii publice istorice, care pun de altfel în discuţie chiar întregul pact fiscal care s-a adoptat în 2010 şi măsurile nu au avut succes, pentru că preţurile în continuare au crescut la energie. Ceea ce ne interesează în primul rând este să punem preţurile la energie într-o zonă de rezonabilitate, pentru că au fost zile în care am avut cele mai mari preţuri din Europa”, a spus ministrul Finanţelor, la finalul şedinţei de Guvern, întrebat pe această temă.
„Şi mai dau un exemplu mai simplu, aritmetic, 19% din o sută de lei versus 5% din 1.000 de lei şi faceţi diferenţa şi o să vedeţi că plătiţi mai mult dacă scădem doar TVA, dar nu am făcut nimic cu preţul bază”, a adăugat Câciu.
DOCUMENT. Noua OUG pe energie: Plafonarea prețurilor, modificată. Virgil Popescu: „Populația să facă economie”
Amintim că USR a cerut, încă de anul trecut, reducerea TVA la 5% la energie.
„Toată economia pierde, mai puţin PSD, care va avea acces, prin Ministerul Finanţelor, la nişte bani din preţul energiei neplafonat, achitat de consumatorii industriali, companii, practic de toată activitatea economică din România. Soluţiile USR sunt simple şi nu este prea târziu să fie aplicate: reducerea TVA de la 19% la 5% cum au făcut-o Spania, Germania şi alte ţări, eliminarea altor taxe din factură şi credit fiscal pentru toate întreprinderile româneşti”, se arată într-un comunicat transmis joi de USR.