Membrii Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universale au confirmat, luni, ceea ce Comisia de Ştiinţe Juridice stabilise încă de pe 26 iulie, respectiv că Gabriel Oprea, fostul ministru al Internelor, şi-a plagiat lucrarea de doctorat.

gabriel oprea demisie (1)

Consiliul General al CNATDCU a menţinut decizia dată de Comisia de Ştiinţe Juridice şi a anunţat, public, că solicită retragerea titlului de doctor în acest caz. Titlul fusese obţinut în 2000, la Facultatea de Drept, cu lucrarea “Plângerea prealabilă – perspectiva istorică”.

În cazul în care Gabriel Oprea nu contestă decizia în următoarele două săptămâni, aceasta va ajunge la ministrul Educaţiei, cel care ar trebui să-şi pună parafa pe retragerea titlului de doctor.

Consiliul General al CNATDCU a luat decizia cu unanimitate de voturi, după ce la Comisia de Ştiinţe Juridice s-a luat decizia cu 6 voturi din 7.

Lucrarea a fost coordonată de Ion Neagu, fost senator PSD, iar specialiştii au stabilit că Gabriel Oprea a preluat capitole întregi, copy-paste, dintr-o lucrare a lui Neagu, dar şi dintr-o lucrare a lui Constantin Turai, fără ca acestea să fie delimitate graţie ghilimelelor corespunzătoare şi fără să fie trecute sursele.

Deocamdată, Gabriel Oprea nu a oferit o reacţie pe această temă, el reluând doar discursul pe care l-a avut şi după ce s-a luat prima decizie.

“În 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice şi legale în vigoare la momentul respectiv. Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucureşti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram în politică, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect şi nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum.

Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susţinut teza de doctorat, CNATDCU spune că aş fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu ştiu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenţie care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu ştiu dacă lucrarea a fost evaluată după normele şi standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat. Ştiu însă că anul trecut, Consiliul Naţional de Etică a spus în mod oficial că ”suspiciunile de plagiat nu se confirmă” în cazul meu.

Avem aşadar o instituţie care mi-a acordat titlul, o structură abilitată legal care a constatat că lucrarea nu a fost un plagiat şi astăzi, o Comisie care spune cu totul altceva. Vi se pare normal? Nici mie. Tocmai din acest motiv, voi cere Comisiei, Ministerului şi tuturor instituţiilor care pot lămuri această situaţie să clarifice contradicţia. În acest sens, voi utiliza toate mijloacele legale pe care le am la dispoziţie ca cetăţean. Prin urmare, voi contesta decizia CNATDCU şi, dacă decizia va rămâne aceeaşi, voi cere Justiţiei să facă lumină şi sunt convins că instanţa îmi va da dreptate”, este mesajul pe care mizează Gabi Oprea.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version