Premierul Dacian Cioloș a catalogat sponsorizările de la ISU “Dealu Spirii” Bucureşti drept “derapaje”, arătând că “în măsura în care legea nu prevede altfel”, va solicita ca aceste informații să fie făcute publice.

ciolos guvern 3
Dacian Cioloș încearcă să ascundă controalele de la ISU

“Cred că astfel de derapaje, le-aş numi, există nu doar la ISU, probabil şi în alte instituţii. Am avut deja discuţii cu miniştrii legat de transparenţă şi de integritate şi vă asigur că nu o să ezit – le-am cerut şi miniştrilor, şi i-am asigurat de tot sprijinul, să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă, ca să nu mai avem astfel de cazuri sau astfel de comportamente în instituţiile statului”, a spus premierul, la conferinţa de presă în urma şedinţei informale de sâmbătă a Guvernului.

“Legat de ISU, am pus în programul de guvernare un obiectiv de analiză şi de reformare sau de ameliorare a activităţii ISU în general (…). Da, este o prioritate şi, deci, vom lucra pe aceasta, atât pe instituţie ca atare şi pe eficienţa acţiunii ei – şi eficienţa ţine şi de onesitatea şi integritatea celor care lucrează în această instituţie – dar şi de acel plan de reabilitare a clădirilor cu risc seismic, pentru a evita atât cât este posibil pierderea de vieţi omeneşti în caz de catastrofă”, a adăugat Cioloş.

Raportul de control al IGSU, ţinut secret

În conferința de presă, jurnalistul Tolontan i-a spus că  Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) – aflat în coordonarea directă a secretarului de stat în MAI, Raed Arafat -, a făcut în anul 2015 un raport de control cu tema “sponsorizări” iar el, în calitate de reprezentant al presei, a solicitat, în baza Legii 544, să fie făcut public raportul, deoarece nu s-a vorbit despre acest document până după catastrofa Colectiv. Răspunsul a fost: “Documentele la care faceţi referire, deşi nu se regăsesc în categoria informaţiilor clasificate, deţin caracter intern, sens în care se supun regimului pentru care sunt destinate”.

Dacian Cioloş l-a asigurat că “în măsura în care legea nu prevede altfel, pentru că nu pot să încalc legea, în măsura în care legea nu prevede altfel şi oricum, în virtutea legii accesului la informaţii, cred că da, acest tip de informaţii ar trebui să fie accesibile şi o să le solicit”.

Cât despre “caracterul intern” al raportului pe tema sponsorizărilor percepute de IGSU, prim-ministrul a spus că “o să verific acest lucru, să văd din ce motiv nu a fost făcut public sau nu vi s-a răspuns în mod concret”.

Premierul promite transparenţă

“Cred că sunt multe informaţii care în momentul de faţă nu sunt publice şi ar trebui să fie publice. Integritatea trebuie să fie o consecinţă a transparenţei, sau transparenţa este un element care face parte din integritate şi am cerut mai multă transparenţă pe informaţii de interes public şi celorlalte ministere, nu doar în acest caz”, a arătat premierul.

“Vă asigur că în perioada următoare, zilele, săptămânile următoare, o să facem publice şi o să asigurăm o transparenţă din ce în ce mai mare pe mult mai multe lucruri, nu doar pentru buna informare a cetăţenilor, ca să poată să ia decizii în consecinţă, dar şi pentru că, cred, oamenii au dreptul să ştie unele lucruri. Administraţia nu este o anexă a unei structuri politice sau instituţionale, administraţia este un serviciu al cetăţeanului şi din perspectiva asta văd şi reforma administraţiei publice”, a precizat Cioloş.

Aici, toată declarația premierului Dacian Cioloș
arafat4
Raed Arafat, un secretar de stat cu fundație la purtător

Raed Arafat: Este conflict de interese

Într-o intervenție publică, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – IGSU, a spus răspicat: “Solicitarea de sponsorizări de la firme şi agenti economici pe care îi controlează ISU Bucuresti este un conflict de interese foarte serios şi este de natură de a afecta corectitudinea şi echidistanţa celor care efectuează controalele şi inspecţia la diferite firme”.

Fără a se considera în vreun fel responsabil de abuzul ISU Bucureşti, secretarul de stat precizează că la nivelul Fundaţiei pentru SMURD, al cărei fondator este, “s-a stabilit un cod deontologic prin care am evitat intrarea în orice formă de conflict de interese”.

Rămâne un mister de ce Raed Arafat nu a procedat la fel cu ISU, deşi a fost numit de premierul Victor Ponta secretar de stat în Ministerul de Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urmă cu aproape 2 ani (30 ianuarie 2014) – la 10 zile după tragicul accident din Apuseni, unde şi-au pierdut viaţa studenta Aura Ion şi pilotul Adrian Iovan – tocmai pentru a pune ordine în intervenţiile pentru situaţii de urgenţă.

Sponsorizări pentru fundaţia SMURD a lui Raed Arafat

Trebuie să spunem că Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare SMURD din cadrul Ministerului de Interne a primit numele deţinut de Fundaţia pentru SMURD a lui Raed Arafat. Românii fac confuzie între ONG-ului acestuia şi serviciul public plătit din banii lor. Fundaţia lui Raed Arafat sprijină intervenţiile SMURD-ul MAI şi obţine sponsorizări, profitând însă pe faţă de această confuzie.

Fundația pentru SMURD este o organizație non-guvernamentală, înființată în anul 2006, ca persoană juridică privată, non-profit, ce susține, prin toate proiectele dezvoltate, activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și dezvoltarea asistenței medicale de urgență.

smurd
Fundația SMURD are dreptul la solidaritatea românilor

Mai multe informații legate de activitatea acestui ONG, la www.fundatiapentrusmurd.ro.

Atlassib donează din biletele călătorie 100.000 de euro pentru SMURD-ul lui Arafat

Cel mai recent caz de sponsorizare este cel al companiei sibiene de transport rutier internaţional de persoane Atlassib. Anunţată la 1 octombrie a.c., campania „Respectăm Viața” prevede ca Atlassib să doneze până în 30 septembrie 2016 câte un leu din fiecare bilet de călătorie vândut, pentru susținerea Fundației pentru SMURD. Atlassib se angajează, astfel, ca timp de un an să doneze cel puțin 100.000 de euro, fără să modifice tarifele de călătorie pentru acoperirea acestei sume.

Prezent la evenimentul de lansare a campaniei, Raed Arafat a precizat că “banii proveniți de la Atlassib vor fi folosiți pentru prevenție”, cunoscuta firmă de transport din Sibiu fiind “una dintre cele mai importante companii din România care se alătură SMURD”.

Lidl a strâns pentru fundaţia lui Arafat 100.000 de euro de la cei care fac cumpărături

În 7 octombrie, Lidl anunţa că a colectat 100.000 de euro în beneficiul Fundației pentru SMURD – nu structura de stat, ci structura privată, cu Raed Arafat preşedinte al Consiliului director.

Banii au fost adunaţi de Lidl timp de 6 luni (noiembrie 2014 – mai 2015) la casele de marcat ale magazinelor sale de la nivel național, în cadrul campaniei „Donează pentru cei care Salvează!”, desfășurată. Mai pe româneşte, fiecare român cumpărător de la Lidl era invitat, când efectua plata la casa de marcaj, să ofere o donaţie pentru SMURD. Evident că oamenii, în covârşitoarea lor majoritate, cunosc un singur SMURD: cel de la Ministerul de Interne, şi cred că pentru acela oferă donaţii.

Donaţie 5 motociclete de 50.000 de euro

Pe lângă banii strânşi de la cei care îi cupără produsele, Lidl a contribuit cu 50.000 de euro la bunăstarea Fundaţiei pentru SMURD, ajutând la achiziționarea a 5 motociclete de intervenție urbană “pentru a ajuta la modernizarea sistemului integrat medical al SMURD” – Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare aflat în subordinea MAI şi sprijinit de Fundaţia lui Raed Arafat.

Lidl_raed arafat, SMURD_1-550x319
sursă foto: Lidl

“Cele 5 motociclete BMW F 700GS sunt complet dotate, inclusiv cu echipamente medicale. De asemenea, au fost achiziționate 23 de echipamente speciale de protecție pentru personalul SMURD care va utiliza motocicletele în acțiuni de intervenție”, precizează Lidl, într-un comunicat.

De asemenea, acestea vor fi dotate și cu dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă, dar și cu sisteme speciale de comunicație. Evenimentul de prezentare a motocicletelor a avut loc cu două săptămâni înainte de tragicul accident în care un poliţist din coloana oficială a vicepremierului de atunci Gabriel Oprea a murit în timpul unei misiuni pe ploaie, la ora 23.00.

Lidl_motocicleta SMURD_4-550x402
sursă foto: Lidl

Într-un Infografic al Lidl şi Fundaţiei pentru SMURD se arată că achiziționarea celor 5 motociclete noi presupune o creștere de minimum 200% a numărului de intervenții, în condițiile în care evaluarea efectuată de către reprezentanții SMURD arată că din octombrie 2011 și până la începutul lui 2015 s-au realizat 380 de intervenții și au fost asistate 267 persoane cu o singură motocicletă.

Download (PDF, Unknown)

„Salutăm acțiunea de strângere de fonduri pe care Lidl a desfășurat-o în întreaga țară și mulțumim tuturor celor care s-au implicat în susținerea bunei desfășurări a serviciilor de intervenţie rapidă şi de înaltă competenţă a echipajelor SMURD”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la evenimentul de prezentare a motocicletelor, organizat de Lidl.

Lidl_SMURD motociclete_3

“Suma de 150.000 de euro ne ajută la îndeplinirea acestei nevoi de transport rapid pentru acordarea primului ajutor calificat, posibil cu ajutorul motocicletelor de intervenție urbană”, a adăugat Arafat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version