Absenteismul la vot, de care se tem cel mai mult partidele politice, stârnește vii dispute pe tema datei alegerilor parlamentare, care pot fi organizate, potrivit Constituţiei, începând din 30 noiembrie, deoarece ziua scrutinului de acum 4 ani a fost în 9 decembrie 2012. Numai că 30 noiembrie cade într-o zi a săptămânii, 4 sau 11 decembrie fiind singurele duminici.

 

alegeri-locale

 

Valeriu Steriu, copreședintele executiv al PMP, propune ca alegerile să fie în timpul săptămânii, motivând că, dacă vor fi mai târziu, nu va fi timp pentru constituirea Guvernului: „30 noiembrie este o zi liberă, ziua de Sf. Andrei, şi putem face alegeri. Variantele propuse, 4 sau 11, nu sunt fezabile”.

Liberalii susțin că 4 decembrie nu este o zi bună, deoarece este ultima din minivacanța de 1 Decembrie – care, evident, este numai pentru bugetari, iar toată politica se bazează pe votul celor plătiți de stat.

Vicepreședintele PNL Cezar Preda a declarat că „data e deja fixată de toate partidele, inclusiv de prim-ministru: 11 decembrie. Nu are cum să fie altfel. Pe 30 nu se poate, România nu are tradiţie cu votul în timpul săptămânii, duminica din 4 decembrie este ultima zi dintr-o vacanţă a românilor, cu Ziua Naţională, care înseamnă că prezenţa la vot a românilor ar fi incredibil de mică”.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, care se vede în noul Guvern, estimează că alegerile parlamentare vor fi, totuşi, pe 11 decembrie. El critică legea care a făcut ca data scrutinului să fie mereu alta şi din ce în ce mai aproape de sfârşitul anului, fapt care împinge negocierile pentru formarea Guvernului până în ajunul Crăciunului.

„Noi nu am reuşit în ultimii 27 de ani să stabilim date exacte pentru alegerile parlamentare, aşa cum se întâmplă în foarte multe state. Dacă, acum 20 de ani, alegerile erau în septembrie-octombrie, acum, înainte de 4 decembrie nu se pot organiza alegeri şi ultima posibilitate ar fi pe 18 decembrie, ca să respectăm şi mandatul de 4 ani”, acuză el.

Kelemen Hunor atrage atenţia că e posibil ca Bugetul pentru 2017 să fie din nou dezbătut cu mare întârziere.

Liberalii susțin însă că Executivul poate fi format rapid, în două-trei zile, iar apoi este timp pentru dezbaterea bugetului până la Crăciun şi votarea lui înainte de Anul Nou.

După negocieri cu partidele, cel care stabileşte data este Guvernul iar Hotărârea trebuie publicată în Monitorul Oficial cu cel puţin 90 de zile înaintea scrutinului.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version