Ministerul Apărării Naționale (MApN), condus mai nou de PSD-istul Vasile Dîncu, cere Parlamentului ok-ul pentru cumpărarea a 32 de avioane F-16 de la Norvegia, cu „doar” 450 de milioane de euro.

În solicitarea adresată Parlamentului, MApN precizează că, din totalul sumei, 354 de milioane de euro reprezintă costul aparatelor, iar 100 de milioane de euro, suportul logistic și echipamentele specifice pentru modernizare pe care le va lua de la guvernul SUA. (Vezi document la finalul articolului)

„Pentru continuarea dotării graduale cu avioane F-16 din excedentul Forțelor Armate ale statelor membre NATO au fost transmise în anul 2019 scrisori de cereri de informații (RFI) către guvernele statelor membre NATO care au în dotare avioane F-16 (Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia, Grecia) privind disponibilitatea pentru a transfera 16-32 de avioane F-16”, se arată în cererea MApN prin care se cere Parlamentului încuviințarea achiziției.

„Singura soluție identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informații, constă în achiziția de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din: 32 de avioane F-16 în configurație M6.5.2 (superioară configurației celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic și servicii de instruire”, potrivit MApN.
 
România operează, în prezent o escadrilă de 17 avioane F-16 modernizate pe care le-a cumpărat în două tranșe din Portugaia și le-a modernizat cu ajutorul SUA.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version