După cum se știe, ne aflăm în precampanie, perioada jocurilor pentru accederea pe listele de partid la alegerile parlamentare din 11 decembrie. De aceea, ne-am gândit că merită să vă prezentăm posibilii candidați care ar avea ceva nou de spus – că de cei vechi suntem sătui cu toții. Pentru a fi în cunoștință de cauză, deoarece votul vostru contează chiar dacă sunteți peste mări și țări sau la o aruncătură de băț peste graniță!

doru dendiu cu Angela si 3 copii
Doru Dendiu și familia sa de „moldoveni”

Astăzi venim cu un nume pentru DIASPORA. Este vorba despre fostul jurnalist Doru Dendiu, care are șanse foarte mari să reprezinte PMP în circumscripția DIASPORA, unde se bate pe cele două locuri repartizate în viitorul Senat.

Născut la Constanța în urmă cu 49 de ani, Doru Dendiu a absolvit – cum altfel! – Liceul „Mircea cel Bătrân”. Imediat după evenimentele din Decembrie ’89, a intrat în breasla jurnaliștilor. În 2007 s-a mutat la Chişinău, devenind corespondent TVR până în 2011, anul în care a obţinut cetăţenia Republicii Moldova. Este căsătorit cu o basarabeancă şi are 3 băieţi, toţi născuţi la Chişinău.

doru dendiu cu (2)
Dendiu și lupta pentru Marea Unire
Cinci întrebări, nenumărate răspunsuri

Vă prezentăm mai jos miniinterviul realizat cu Doru Dendiu pe Internet. Am pus cinci întrebări și am primit… multe răspunsuri. Așa e cu ziariștii, întotdeauna au ceva de comentat!

SECUNDATV: Ce l-a determinat pe jurnalistul Dendiu să treacă în banca „proscrișilor”?

Doru Dendiu: Convingerea că e mai greu să lupți cu hoții de pe margine. Vreau să-i văd îndeaproape, să-i privesc în ochi și să le suflu în spate.

Ca jurnalist am scris deseori cu rezultat, dar și de multe ori degeaba. Vă dau un singur exemplu: complicitatea TVR în pierderea frecvenței terestre din Republica Moldova, în cârdășie cu regimul comunist Voronin, până la modul ineficient și costisitor în care funcționează acum TVR în Republica Moldova. Toată lumea a știut, nimeni nu a putut interveni deși au fost inclusiv semnalări politice ale derapajelor.

Cadrul parlamentar oferă posibilitatea unor acțiuni mai eficiente pentru reglarea disfuncționalităților de acest gen. Sunt multe erori în gestionarea fenomenului Diaspora.

Ca jurnalist, am publicat o anchetă care a dus la arestarea unui violator ucigaș pe care un polițist îl acoperea, ca ofițer al hulitei unități 0215 am intrat în inima mafiei italiene din România până în biroul de la Cotroceni.

Sunt convins că pot să lupt eficient cu proscrișii fără să mă molipsesc. Am rezistat pe aceeași linie în Moldova comunistă și așa-zis pro-europeană timp de 9 ani, asta îmi dă foarte mare încredere.

dendiu si basescu
Doru Dendiu și șeful său de partid, Traian Băsescu

De ce Partidul Mișcarea Populară?

Urmăresc activitatea președintelui Traian Băsescu din anii 90. Cu ale lui bune și rele, sunt convins că este singurul politician român care s-a apropiat cât de cât de ceea ce înțeleg eu prin sintagma om de stat.

Desigur, accept că sunt alte opinii, dar le contest vehement. Apropierea s-a produs în momentul în care am înțeles drama românilor din Republica Moldova, trăind-o pe pielea mea aici, între Prut și Nistru.

Discutând cu moldovenii plecați peste graniță, am aflat multe și despre peripețiile diasporei române. În multe zone, cei de aici lucreză cot la cot cu românii noștri. Apropierea s-a produs prin deputatul Tomac și senatorul Badea, pe atunci încă parte a echipei Băsescu și o bună bucată de timp singurii care treceau Prutul cu acțiuni concrete.

Ce poate face senatorul Dendiu pentru DIASPORA?

Am două proiecte clar conturate. Ambele au ca scop constituirea Diasporei într-o forță civică și politică omogenă și permanent, nu una care să fie folosită o dată la 4 ani.

În primul rând, crearea unui instrument financiar. De 25 de ani Diaspora susține gratis bugetul României. Vreau să obțină ceva în schimb.

Mă gândesc foarte serios la o bancă sau la un fond de investiții. Să-I chemi acasă mi se pare nu populism, ci o tâmpenie. În 2 -3 ani băgăm statul în faliment. Trebuie să le oferim posibilitatea să investească sigur și transparent.

Și să avem grijă de familiile rămase în țară, sau de copiii rămași la bunici printr-un mecansim de protecție eficient. Ce se întâmplă acum e o bătaie de joc, criminală în multe cazuri.

Al doilea instrument este unul mediatic, deschis tuturor opțiunilor politice, controlat strict de comunități prin delegarea încrederii. 4 milioane de români – includ aici și milionul de cetățeni din Republica Moldova – vorbesc pe 4 milioane de voci. Sunt voci puternice, dar fără putere și ușor de manipulat.

Basescu si dendiu
Dendiu și Băsescu – doi români și cu cetățenie moldovenească!

Ce poate să facă senatorul Dendiu pentru țara sa de adopție, Moldova?

Cu toată condescendența, vreau să punctez din start că nu consider Moldova o țară. Singura țară este România. Discutăm, cel mult, despre un stat.

În primul rând vreau să deschid un drum. Să le demonstrez celor de aici că pot și mai ales că au dreptul moral să intre în Parlamentul României.

Viziunea mea este ca una și aceeași persoană, cu cetățeniile ambelor state, să candideze pentru ambele parlamente.

Și, desigur, să fie un grup mai numeros. La următoarele alegeri aș susține cu toată forța reprezentanți ai tinerei generații de absolvenți ai universităților din România. Voi propune un mecansim nou care să permită accesul direct al comunităților românești la banii oferiți de Guvernul României.

Azi asistăm la un jaf teribil. Au fost renovate grădinițe cu un cost de 1.000 de euro pe metru pătrat. Asta e hoție ordinară, nu ajutor. Iar comuniștii transportă persoane la memorialul Cap de pod Șerpeni, cu autobuze școlare donate de România, să-i omagieze pe rușii care ne-au ucis în 1944. E strigător la cer!

Vreau să fie strict controlat fiecare bănuț. Cât se duce, unde și la cine se duce, de ce se duce. Revenind la grădinițe. Da, e ok să fie renovate, am 2 băieți la grădiniță și știu.

Dar de ce renovare? Să facem altele noi, asta merită românii de peste Prut.

Și de ce numai grădinițe? Să le facem universități noi, dotate la standard european. Tinerii continuă să plece, la studii sau la muncă, iar aici rămân să decidă viitorul o mână de ruși.

De ce să le facem “investitorilor” ruși în România scutiri de taxe de sute de milioane de euro? Să le luăm banii, iar cu banii ăștia să facem fabrici peste Prut, să aibă românii unde lucra.

Am semnalat cu mult timp în urmă acest pericol: Basarabia riscă să rămână fără români. Da, o fi brânza pe bani, dar dacă vom continua să gestionăm așa relația cu Republica Moldova o să rămânem fără frați.

doru dendiu cu (4)
Doru Dendiu la munca de partid – PMP

Ce lege ar trebui votată imediat de noul Parlament, pentru ca românii să simtă că aleșii lucrează pentru ei și nu împotriva lor?

  1. Anularea pensiilor speciale;
  2. Menținerea imunității strict pentru opinii politice exprimate în limbaj decent și cu un conținut real.

Aș insista și milita pentru rediscutarea reprezentativității parlamentare și a privilegiilor, pentru transparența financiară a activității.

Cu titlu absolut personal aș solcita o comisie parlamentară pentru clarificarea legăturilor mafiei italiene cu PSD și acoliții partidului (bănci, fonduri de investiții) și o comisie specială pentru contractul Bechtel.

unirea romaniei cu moldova
SECUNDA susține unirea României cu Moldova

ATENȚIE! SECUNDA nu susține niciun candidat, niciun partid politic. Votul vă aparține iar noi doar vă invităm să votați, pentru că votul vostru contează. Dacă NU veți găsi pe liste niciun candidat care să vă satisfacă pretențiile, atunci aveți posibilitatea să anulați votul.

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version