Mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea, contestat de membrii PNL, a fost validat marți de subcomisia special constituită în cadrul Camerei Deputaților.

dragnea parlament, camera deputatilor

Subcomisia de validare a fost formată 30 de membri, reprezentanți ai tuturor partidelor, 14 fiind de la PSD – astfel că împreună cu ALDE, social-democrații dețin majoritatea.

Deputatul PNL Valeria Schelean a afirmat că a propus invalidarea mandatului liderului PSD, Liviu Dragnea, “raportat la prevederile articolului 7, alineatul 3 din Regulamentul Camerei Deputaților”.

Propunerea a fost supusă la vot însă nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind doar un vot “pentru” și două “împotrivă'”, a declarat Schelean.

Ea a adăugat că din textul regulamentului reiese necesitatea existenței unei condamnări definitive.

Nicolicea: Referendumul nu este un proces electoral

Eugen Nicolicea, propus de Dragnea să fie liderul deputaților PSD, a susținut însă că articolul 7, alineatul 3 din Regulamentul Camerei Deputaților “se referă la săvârșirea de infracțiuni legate de derularea procesului electoral iar după cum știți, cazul respectiv (condamnarea lui Dragnea – n.r.) se referea la referendum”.

“Referendumul nu este un proces electoral și, prin urmare, articolul 7, alineatul 3 nu este opozabil acestui caz. Electoral înseamnă referitor la alegeri sau la alegători, în legătură cu alegerile. Referendumul este consultarea directă a cetățenilor, nu este un proces electoral. E adevărat că există voturi și într-o parte și în alta, dar voturile la referendum nu sunt voturi electorale, sunt voturi de decizie, în cazul referendumului decizional, în cazul referendumului consultativ este exprimarea directă a voinței cetățenilor, nu este un proces electoral”, a declarat Nicolicea.

Turcan: Decizia de sesizare a CCR, miercuri în comisia de unificare

Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, anunța luni că “deputații liberali vor pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD” iar astăzi declarat că ”vom analiza”.

“Atât cât există opţiunea de vot politic în Parlament şi se apreciază prin vot politic cu PSD-ul majoritar dacă legea se respectă sau nu, vom analiza. Miza noastră nu este Liviu Dragnea, nu este PSD. Oamenii au votat. Noi vrem să vedem exact ce face acest partid pentru cei care şi-au pus aşteptările în PSD”, a afirmat Turcan.

O decizie privind o posibilă sesizare la CCR a validării mandatului lui Liviu Dragnea va fi definitivată în cadrul şedinţei Comisiei de unificare a partidului, programată pentru mâine la ora 10:00, a precizat ea.

”Oamenii se întreabă dacă PSD a câştigat alegerile de ce PNL a contestat validarea mandatului domnului Dragnea şi răspunsul este următorul: indiferent cine se află pe locul întâi, pe locul doi, pe locul trei, are obligativitatea să respecte legea. Ori Regulamentul Camerei Deputaţilor, Constituţia României, cu legea 90/2001 ridică nişte semne serioase de întrebare despre locul public pe care domnul Dragnea ar trebui să îl ocupe”, a explicat preşedintele interimar al PNL.

”Cel mai mare rău care planează asupra României este nerespectarea legii sub diferitele ei forme, relativizare cum face domnul Tăriceanu sau dubla măsură cum obişnuiesc să facă unii oameni politici în dispreţ faţă de cetăţeni, şi anume: pentru unii legea este opţională şi pentru cei mai mulţi este respectată şi se aplică”, a insistat Raluca Turcan.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version