Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri seară că “eram pregătiți să stăm și la noapte” pentru avizul CSAT necesar aprobării proiectului de lege privind bugetul de stat pe 2017, însă acum trebuie să aștepte până marți, deoarece președintele Klaus Iohannis a convocat pentru acea dată ședința CSAT.

Dragnea 4

Dragnea s-a declarat nemulțumit că  se întârzie dezbaterea în Parlament și intrarea în vigoare la 1 februarie a prevederilor aprobate prin ordonanță de urgență de Guvernul Grindeanu.

Însă a arătat că premierul a luat decizia corectă de a aștepta avizul CSAT și a nu aproba proiectul bugetului, deoarece ar fi fost atacat în contencios-administrativ. Totuși, Dragnea a amintit că președintele Iohannis a procedat altfel în cazul Guvernului Cioloș: l-a lăsat să aprobe bugetul și apoi a convocat ședința CSAT.

„Guvernul Grindeanu a luat decizia corectă pentru că este un Guvern care respectă procedurile. Din păcate, această procedură este folosită într-un mod incorect şi neproductiv de preşedintele Iohannis”, a spus Liviu Dragnea.

„Nu am reuşit să înţeleg noţiunea termenului de celeritate de azi până marţi. Vorbim totuşi de bugetul de stat, toată ţara aşteptă acest aviz, dar sunt absolut convins că dacă Guvernul ar fi adoptat proiectul de buget în şedinţa de Guvern cineva ar fi declanşat o procedură administrativă sau, Doamne fereşte, de altă natură”, a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a arătat că avizul CSAT este consultativ şi, în final, singura instituţie care adoptă bugetul este Parlamentul.

Marţi, aşteptăm şi noi să se termine şedinţa CSAT şi să dăm drumul procedurilor parlamentare. Se mai întârzie iar 4-5 zile”, a spus el.

Acesta a asigurat că nu există nici un risc în ceea ce priveşte instituţiile implicare în securitatea naţională şi că bugetul prevede 2% din PIB pentru apărare.

„Ministrul de Finanţe a discutat cu fiecare ordonator de credite explicând că fiecare instituţie are bani pentru funcţionarea în bună regulă. Nu există problema să se pună vreun risc privind funcţionarea statului. Nu există nici un risc în ceea ce priveşte instituţiile implicare în securitatea naţională. 2% din PIB pentru apărare este prins în proiectul de buget”, a conchis Dragnea.

„Nici eu şi nici primul ministru nu uităm ţara în care trăim şi sistemul care guvernează. Nu un sistem legitim, ca să ştim exact despre ce vorbim. Eu l-am sfătuit pe primul ministru să respecte procedurile ad literam”, a răspuns Dragnea, întrebat de ce nu au adoptat proiectul fără avizul CSAT, dacă a existat precedentul din anul 2013.

„Ziua de adoptare dacă astăzi îndeplineam procedurile era vinerea următorea. Amânându-se pe marţi, deci practic marţea următoarea, a doua marţi de azi ar trebui să fie vot final cu toată celeritatea de care suntem în stare”, a spus el.

Liviu Dragnea a mai arătat că deputaţii şi senatorii ar fi lucrat inclusiv în weekend în comisii pentru adoptarea bugetului.

„Lucrăm în fiecare zi, se lucrează în fiecare zi. Dacă marţi reuşim să primim de la Guvern proiectul de buget, marţi după-amiază, seara, avem Birou Permanent Reunit. Din momentul acela începe să curgă termenul pentru amendamente de două zile, sigur că sâmbătă şi duminică se va lucra la buget”, a precizat el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version