Preşedintele Klaus Iohannis a încercat, marţi, o mişcare de forţă şi le-a transmis celor de la Partidul Social Democrat că el va stabili noul premier, în ciuda victoriei PSD-ului de la alegerile parlamentare.

liviu-dragnea3

Iohannis a precizat că va stabili un nou premier după ce, miercuri, va discuta cu liderii partidelor parlamentare într-o serie de consultări.

Dacă liberalii sau membrii Partidului Mişcarea Populară au anunţat, deja, că se vor prezenta la discuţii, răspunsul social-democraţilor a fost unul pe măsură.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a precizat, marţi, că nu va onora invitaţia lui Iohannis la consultări. “Invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis este fundamentată pe un articol greşit din Constituţia României. Acest alineat din Constituţie nu poate fi urmat decât de o literă a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 şi acolo se spune foarte clar că în funcţie de majorităţile de la parlamentare nu se poate vorbi decât după validarea unui nou parlament. Nu putem merge la aceste consultări, pentru că aşa cum am spus vrem să respectăm cu stricteţe Constituţia. Nu mergem pentru a face exerciţii de imaginaţie. Eu cred că după ce fiecare deputat şi senator este validat se pot face consultări. Noi nu puteam da curs la invitaţia fundamentată pe un articol greşit din Constituţie (85)”, a fost mesajul transmis de Dragnea.

Liderul PSD, care se vede noul premier, spune că este surprins de faptul că Iohannis i-a chemat la discuţii pe liderii USR şi PMP, deşi aceştia încă nu au fost validaţi ca parlamentari, deci cele două formaţiuni politice încă nu pot fi considerate parlamentare.

Pe de altă parte, Dragnea este încurajat de faptul că Avocatul Poporului va contesta la Curtea Constituţională legea care spune că un condamnat nu poate fi numit premier: “Este foarte bine ce face Avocatul Poporului. Este un demers corect pentru că şi mie mi se pare neconstituţională legea respectivă. Vreau să vă spun doar că noi vom respecta toate procedurile constituţionale şi parlamentare”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version