Liderul PSD se agață de copreședintele coaliției, liderul ALDE: “M-a sunat Tăriceanu acum două zile şi m-a întrebat despre ce este vorba. Şi i-am spus că nu se pune problema să luăm vreo decizie azi, pentru că trebuie să discutăm în coaliţie”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost lăsat de premierul Mihai Tudose să dea singur declarații luni seară, după aproape 5 ore de ședință a Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD.

 “Am adoptat în CEx două decizii: nominalizarea noului ministru al Apelor, senatorul Ioan Deneș de la Bistrița, și data noului CEx: 29-30-31 (ianuarie (n. r.) la Iași, unde vom face și întâlnirea cu grupurile parlamentare”.

Întrebat de ce a ținut atât de mult ședința, Dragnea a răspuns: “Ședința de azi a ținut foarte mult pentru că foarte mulți colegi au venit cu idei, păreri, gânduri. Nu s-a facut un CEx pentru analiza ministerelor. Pentru asa ceva e nevoie de o perioada mult mai lungă”. 

Întrebat dacă există tensiuni între el și premierul Tudose, Dragnea a negat: “Din partea mea, categoric nu”. 

Despre scrisoarea lui Bădălău: “Să vă spun cu sinceritate, eu am apucat să mă uit puțin pe ea, dar nimeni nu a putut să o analizeze. Este un document bun, care va face parte dintr-un document propus să fie adoptat în CEx-ul de la sfârșitul lunii pentru activitatea partidului, înființarea departamentelor, despre modul cum funcționăm și o să ne organizăm în 2018. E un document bun, un punct de vedere al d-lui Bădălău, dar nici el n-a spus că n-ar fi de necompletat.Or sa mai fie și alte documente și propuneri”. 

Liderul PSD se agață de Tăriceanu

Fără aroganța din trecut, ba chiar nesigur pe el, Dragnea a părut că se agață de copreședintele coaliției, liderul ALDE, atunci când a fost întrebat dacă este de acord cu restructurarea Guvernului:

“Eu sunt de acord cu ce am spus eu în mai multe rânduri anul trecut. În ianuarie trebuie facuta o analiza a modului cum functioneaza fluxul deciziilor in ministere si care sunt masurile care pot face ca in 2018 actul de guvernare sa fie si mai bun. Ca una dintre masuri poate fi o restructurare a Guvernului, o remaniere, am mentionat asta. Ce s-a discutat azi e ca vom face o discutie poate la CEx-ul urmator. Trebuie sa discutam si cu partenerii de la ALDE, pentru ca restructurarea Guvernului necesita un vot in Parlament”.  
La finalul conferinței de presă, Dragnea a amintit din nou de Tăriceanu: “M-a sunat Tăriceanu acum două zile şi m-a întrebat despre ce este vorba. Şi i-am spus că nu se pune problema să luăm vreo decizie azi, pentru că trebuie să discutăm în coaliţie. Mâine mă văd cu dumnealui, să vedem dacă e dispus să facem și o restructurare. Decizia finală a restructurarii Guvernului cred eu că ar trebui sa fie luata in coalitie. Decizia e de propunere și, fiind încă un guvern politic, cred că PSD și ALDE trebuie să aprobe un posibil proiect de restructurare pentru a avea garanția că se votează în Parlament. O astfel de decizie trebuie să vină în Parlament. Nu poate fi prezentata înainte de a exista un gir politic în coaliție, pentru a avea garanția că avem majoritate“.
“O să fie reuniuni ale Biroului Permanent săptămânal”

Întrebat de ce nu au existat reuniuni ale Biroului Permanent, Dragnea a spus că PSD este “partidul politic din România care a avut cele mai multe ședinte de CEx. O să spun la CEX-ul de la Iași de ce nu au existat reuniuni ale Biroului Permanent. O să fie reuniuni ale Biroului Permanent săptămânal”.

Despre reforma administrativ-teritorială: “Implică câteva componente. Una implica descentralizarea – și s-a cerut miniștrilor din primăvară să vină cu propuneri de descentralizare. Din păcate, miniștrii nu au venit cu propuneri serioase, ba dimpotriva, făceau fundamentări că nu se poate. E un obiectiv politic pe care o să îl propun la Iași. A doua componentă e regionalziarea, care nu poate fi făcută decât prin modificarea Constituției”.
 
Întrebat dacă s-a format o coaliție care i se opune, Liviu Dragnea a replicat:Nu, dumneavoastră nu ați avut totuși informații din CEX-ul de azi? Mă miră. (…) Nu am inteles de ce a fost atâta agitație înainte de acest CEX, a fost un CEX simplu în care s-au adoptat cele două măsuri”.
 
Întrebat dacă se modifică modul de alegere a președintelui partidului: “Cred că ar fi un pas înapoi. A fost o propunere avansată de Victor Ponta, susținuta de mine, și cred că ar fi un pas înapoi, pentru că îi dă presedintelui partidului o legitimitate foarte mare. Eu le-am spus colegilor mei azi ceva ce consider foarte important: românii așteaptă de la noi nu discuții interne despre statut, asteaptă să vadă dacă și în 2018 continăam să adoptăm măsurile guvernamentale și legile care le fac viața mai bună și le aduc bunăstare. Eu le cer în continuare ca pe asta să ne focusăm în primul rând. Nu cred că interesează marea masă a cetățenilor dacă noi facem un congres. Îi interesează dacă propunerile de guvernare vor fi puse în aplicare”.

Despre un congres extraordinar al PSD in aceasta vara, pentru stabilirea candidatului la prezidentiale – așa cum a anunțat Codrin Ștefănescu: “Ar fi o mare greșeala, în trei luni dispare”. 

“Alegerile prezidențiale sunt peste doi ani de zile. Nu discutăm acum. Oricum candidatul la prezidentiale va fi desemnat într-un congres, se pune problema când. Eu cum am gestionat ultimii doi ani am altă părere, nu de acum. Vom discuta mai târziu despre cine ar putea fi candidații la prezidentiale”, a precizat liderul PSD.

“Ministrul Carmen Dan ar trebui să facă o analiză serioasă a conducerii Poliţiei Române”

Întrebat despre scandalul polițistului pedofil, Dragnea a spus că ministrul de Interne, Carmen Dan, ar trebui să facă o analiză serioasă a conducerii Poliţiei Române.

“Aceasta este o întâmplare foarte gravă, care a cutremurat foarte mulţi oameni. Eu cred că ministrul de Interne ar trebui să facă o analiză serioasă, să vadă cum a ajuns un astfel de om, cum a trecut testele pe care le-a trecut – inclusiv cele psihologice – şi cum a stat atâta timp în aceste structuri de poliţie. Şi să vedem cine a organizat asta, cine trebuia să verifice periodic aceste lucruri. Poate ar trebui să facă o analiză serioasă a conducerii Poliţiei Române, după părerea mea. Poate trebuia să o facă mai demult”, a declarat Dragnea.

Dragnea a refuzat să scoată vreun cuvânt despre fuga lui Radu Mazare din țară: “Nu vreau sa comentez eu asta”.
 
Întrebat despre legile Justiției, modificate pe repede înainte în Parlament înainte de Crăciun: “Vorbim de directive europene care trebuie adoptate, despre decizii ale CEDO. Sunt în comisie (Comisia Iordache- n.r.) și lucrează, ați vazut foarte bine. Nu pot fi de acord dintr-un motiv foarte simplu, e o decizie a CCR care interzice o astfel de modificare”.
 
Despre posibilitatea ca ministrul Justiției să ceară revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi: “Nu am vorbit. Am inteles ca dl Toader a fost în concediu înainte de sărbători”.
 
Întrebat despre “statul paralel” și destructurarea sa, Dragnea a răspuns scurt: “Pas cu pas”.
Despre relația cu Tudose: “Eu nu sunt nervos”
Dragnea nu a vrut să comenteze prea mult relația cu premierul Tudose: “Din partea mea, toate bune, o relație neschimbată, ca și înainte de noul guvern, eu nu am nicio problemă. Eu nu sunt nervos”.

Întrebat totuși dacă s-au făcut erori în actul de guvernare, Dragnea a refuzat să răspundă:Asta discutăm la Iași”.
 
Dragnea a mai spus că nu regretă că nu a mers cu propunerea de premier în fata Congresului. “Eu am spus de mai multe ori: dincolo de guvern, de președinți de partide, de partid, cel mai important pentru români e programul de guvernare. Faptul că programul de guvernare pe 2017, cea mai mare parte, a fost pus în practică e un lucru bun și asta contează”.
“Autonomia ținutului secuiesc este neconstituțională”

Despre autonomia ținutului secuiesc, cerută luni printr-o rezoluție semnată de UDMR și de alte două formațiuni “de buzunar” cu maghiari, Dragnea a spus:

“(Poziţia mea – n.r.) este foarte clară şi limpede, cum a fost tot timpul. Este neconstituţională şi de neacceptat. Şi de nenegociat”.

Rezoluţia a fost semnată de preşedinţii celor trei formaţiuni – Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT).

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version