Liviu Dragnea a refuzat joi seară, în conferința de presă așteptată de toată lumea, să divulge numele premierului dorit de PSD.

Liviu-Dragnea-la-sediul-PSD-15.02-1

Dragnea a invocat de mai multe ori “voința electoratului” dar nu a făcut exact ce i-a promis acestuia în campania electorală: “Pe 11 decembrie (ziua alegerilor – n.r.) la ora 21.00 voi spune numele premierului”.

“În ultimele zile s-au continuat atacurile murdare la adresa mea. PSD a câştigat fără echivoc şi fără dubiu aceste alegeri, românii nu au votat nici un guvern tehnocrat, nici unul liberal. Cine nu are de gând să respecte votul din 11 decembrie nu numai că greşește, dar încalcă voinţa cetăţenilor care au votat duminică şi nu în acest fel vor reuşi ei să îşi recapete încrederea sau credibilitatea”, a insistat el, în conferința de presă.

Propunerea de premier “care să poată fi acceptată”

Iată și declarațiile pe subiectul consultărilor la Cotroceni privind numirea prim-ministrului:

“În ceea ce privește propunerea pe care PSD o va face președintelui Iohannis la consultări – care să poată fi acceptată: nu voi face această propunere având în vedere un avantaj pentru mine sau un avantaj pentru președintele Iohannis, nici măcar pentru PSD.

Voi face în avantajul acestei țări. Și această propunere va fi făcută doar la consultări, acolo va fi făcută prima dată.

În ceea ce privește reacția domnului președinte Iohannis, eu cred, sper că toți cei care au pierdut (…) au posibilitatea în această săptămână să se obișnuiască cu această idee și să înțeleagă că, dincolo de supărări, dezamăgiri, a fost un vot care trebuie respectat, pentru că altfel ieșim din democrație”..

Întrebat dacă PSD va face o nouă propunere de premier în cazul în care președintele o va refuza pe prima, acesta a afirmat: “Nu va avea niciun motiv constituțional sau legal să refuze această propunere”.

Dragnea a precizat că propunerea PSD va fi agreată și cu ALDE.

“Va fi un singur nume”, a fost singurul indiciu dat de liderul PSD.

Deranjat că nu l-a sunat Iohannis

Pe de altă parte, el s-a declarat deranjat că nu l-a sunat președintele Iohannis imediat după alegeri, când au fost prezentate exit-poll-urile.

“M-aș fi așteptat să mă sune președintele Iohannis după alegeri. Așa ar fi fost normal, sunt președintele partidului care a câștigat alegerile”, a afirmat Dragnea.

Premier pentru o jumătate de oră

Aceste declarații au fost făcute în a doua parte a conferinței de presă, în prima Dragnea prezentând, ca un premier, proiectul de buget pentru anul 2017 propus de PSD. Iată ce a spus:

“Am lucrat în aceste zile și lucrez și acum cu colegii mei la redactarea fiecărei file de buget pentru fiecare minister, pentru fiecare instituție, conform sumelor alocate la fiecare capitol bugetar. Am dat, de asemenea, dispoziții și se lucrează intens pentru redactarea actelor normative necesare pentru a implementa măsurile prevăzute în program. (…)

Se lucrează inclusiv la redactarea Hotărârilor de Guvern precum și chiar a Ordinelor de miniștri necesare pentru implementarea rapidă a acestor măsuri.

Până la parcurgerea etapelor constituționale de dinaintea învestirii noului guvern, PSD pregătește toate actele normative fără a nu se pierde nicio zi.  Și, imediat după instalarea noului guvern, acesta trebuie să intre în pâine rapid.

Întrucât avem deja programul de guvernare care a fost votat într-o proporție covârșitoare de către români, de această dată guvernarea nu va mai pleca de la probleme conjuncturale, ci se va urmări realizarea unor politici publice absolut necesare, așteptate, conforme cu cele ce le-am prezentat în toată campania”.

Liderul PSD a prezentat apoi elementele de program al PSD referitoare la măsurile preconizate în Sănătate și Educație, pentru stoparea plecării tinerilor din țară, pentru înființarea în 2017 a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.

Dragnea a precizat că programul de guvernare al PSD-ului va fi monitorizat de o comisie de specialiști din cadrul partidului.

“Programul nostru de guvernare va fi un program votat politic și prezentat de către PSD în această campanie. Din acest motiv, guvernul va fi monitorizat în permanență de către un grup de specialiști pe care l-am stabilit deja la nivelul partidului care va urmări realizarea tuturor angajamentelor făcute în timpul campaniei electorale la termenele și condițiile prevăzute în program. De asemenea, această echipă de monitorizare va face lunar rapoarte privind eficiența actului de guvernare și dacă va fi cazul, vor face și propuneri pentru îmbunătățirea acestui act, propuneri de orice natură “, a declarat președintele PSD.

Liviu Dragnea a mai precizat că, în această perioadă, specialiști ai PSD și ALDE lucrează pentru armonizarea viitorului program de guvernare, el adăugând că acesta va fi ușor de compatibilizat din programele celor două partide.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version