Liderul PSD Liviu Dragnea pregătește o deturnare a dosarului “Belina” pe modelul Tăriceanu în cazul OUG 13, a cărei reușită a fost probată deja: sesizarea Curții Constituționale pe tema “oportunității” emiterii de către Guvern a HG 858/2013 și 943/2013, prin care Insula Belina și Brațul Pavel, de aproape 300 ha, au fost transferate ilegal la CJ Teleorman, pentru a fi concesionate apoi firmei Tel Drum.

sursa foto ziuanewsro

“Se pune problema oportunității”, a declarat Dragnea luni, după ședința Biroului Permanent Național (BPN) al PSD, la care a participat și Călin Popescu Tăriceanu.

La insistențele jurnaliștilor, Dragnea a spus doar că se “analizează” sesizarea CCR, pentru căcă “începe să se vorbească în mod serios chiar de un conflict între două puteri ale statului, poate chiar trei”.

“Trebuie analizat dacă situația actuală poate constitui un conflict juridic de natură constituțională. (…) Este o situație care trebuie tranșată în perioada următoare, pentru că avem provocări uriașe (,…) și nu ne învârtim toți în jurul unei bălți”.

Totuși, Dragnea nu ar face acest pas singur către CCR, ci l-ar împinge tot pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a purtat diligențele între Tăriceanu și CCR și în cazul OUG 13.

“Acest război nu mai trebuie să fie. Deci, e o situație care trebuie tranșată într-un termen rezonabil, în așa fel încât să revenim la normalitate în această țară, pentru că avem provocări uriașe și mize uriașe. (…) Și nu ne învârtim toți în jurul unei bălți”, a precizat liderul PSD.

Totodată, Dragnea a spus că “ministrul Justiției trebuie să facă două lucruri: să prezinte un calendar de promovare a legilor justiției și, de asemenea, este firesc să aibă o poziție publică față de nenumăratele întâmplări din ultima perioadă generate de stenograme, de înregistrări, de dezvăluiri și așa mai departe. (…)Ministrul Toader trebuie să ia o decizie”.

Scut pentru Shhaideh și Plumb

Conducerea PSD a decis în BPN susținerea vicepremierului Sevil Shhaideh și a ministrului delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Dragnea a precizat, neconvingător, motivele:

“Ele au prezentat, pe scurt, o informare succintă despre cele două acte normative. Fără niciun fel de excepție, toți colegii din BPN și Călin Popescu-Tăriceanu le-au cerut ferm să nu demisioneze, enunțând mai multe motive. (…) S-a discutat mult despre pozițiile în care se află cele două colege — două poziții cheie în guvern, obiective asumate foarte serioase și strategice pentru statul român (…). Alte motive s-au referit la subiectul în sine, și anume natura celor două acte normative – hotărâri de guvern -, transferul unui imobil de la public la public. Este vorba de un transfer al unui imobil din domeniul public al statului la un domeniul public al unei autorități locale, așa cum sunt sute de exemple în România și vor mai fi. (…) Un astfel de precedent este extrem de periculos”.

Atac la DNA

Tototdată, Dragnea a susținut că există o problemă de structură în sistemul judiciar, care trebuie rezolvată acum pentru că mai târziu “va genera costuri”.

Însă, în opinia sa, importantă nu este schimbarea unui șef, ci să se ia măsuri pentru ca lucrurile să intre pe un făgaș normal:

“Mă interesează foarte puțin dacă Laura Codruța Kovesi rămâne șefa DNA. Nu cred că asta este cea mai mare problemă. Poate să vină oricine. Dacă practicile rămân aceleași, n-am făcut nimic. Dacă, în schimb, se luau măsuri sau se iau măsuri împotriva acelor procurori care sunt dovediți prin înregistrări, prin declarații, prin dezvăluiri că au făcut abuzuri, că au șantajat, că au presat pentru a obține niște denunțuri mincinoase, lucrurile încep să intre pe făgașul normal. (…) Situația este mult mai profundă. Am văzut judecători care vorbeau despre presiuni și amenințări, am văzut judecători la asociații de magistrați care cer să se întâmple niște lucruri. Deci, să nu ne uitam doar la vârful aisbergului. Nu știu ce va spune Inspecția Judiciară, nu știu ce vor face Tudorel Toader, Klaus Iohannis, doamna Kovesi. Noi avem o problemă de structură, structurală în Justiție. (…) E o problemă de structură, care, dacă nu se rezolvă astăzi, se va rezolva mai târziu, dar cu costuri. Nu am un război personal cu Laura Codruța Kovesi, chiar dacă poate să fie din cealaltă parte”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version