Chiar dacă s-a jurat că nu mai calcă în Palatul Cotroceni cât timp e Klaus Iohannis președinte, condamnatul Liviu Dragnea s-a dus miercuri, însoțit de penalul Daniel Chițoiu de la ALDE, la consultări pentru nominalizarea noului prim-ministru.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu se află în vacanță până la 1 februarie, astfel că l-a trimis pe Chițoiu să o însoțească pe Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, în echipa lui Dragnea la negocieri.

ALDE a fost de acord ca Viorica Dăncilă (PSD) să fie nominalizată prim-ministru în locul demisionarului Mihai Tudose. 

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în 25 februarie 2014, către Camera Deputaților, solicitarea pentru începerea urmăririi penale a ministrului de atunci al Finanțelor, Daniel Chițoiu, pentru abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat în dosarul ASF – Carpatica Asig.

Daniel Chițoiu a fost salvat însă de urmărirea penală, prin votul colegilor săi din Camera Deputaților. Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a declarat neputincioasă:

„Pentru domnul Chițoiu nu am primit aviz de începere a urmăririi penale din partea Parlamentuluimotiv pentru care nu am putut să investigăm acea parte din dosar. Nu am putut să facem nicio investigație cu privire la acea infracțiune pentru care îl suspectam. Nu am putut să îi luăm nici măcar declarații. Acea parte a anchetei este închisă, din cauza Parlamentului”.

Ilie Carabulea s-a dispus pedepasă de 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea fiind condamnaţi la închisoare cu executare la 3 ani şi 6 luni, respectiv 2 ani şi 6 luni. Ana Crudu a fost condamnată la doi ani cu suspendare iar Dacian Vinereanu la zece luni cu suspendare.

Soția lui Daniel Chițoiu, Laura Chițoiu, director lîn cadrul ASF, a fost condamnată în primă instanță la 1 an de închisoare cu suspendare, însă ÎCCJ, care a pronunțat sentința definitivă, a achitat-o și pe ea, și pe Dan Radu Rușanu. 

Instanța supremă i-a condamnat doar pe Ilie Carabulea (5 ani şi 6 luni de închisoare), Marian Mârzac (3 ani şi 6 luni cu executare), Radu Mustăţea (2 ani şi 6 luni cu executare), Ana Crudu (2 ani cu suspendare) și Dacian Vinereanu (10 luni cu suspendare). 

SC Carpatica a fost condamnată la amendă penală de 250.000 lei, pentru dare de mită.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version