Argumentul liderului PSD: “Am avut curajul.; în trecut erau ținute guverne care riscau ruina țării!”.

Membrii Comitetului Executiv (CEx)) al PSD au votat în unanimitate, miercuri seară, retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu și, totodată, excluderea din PSD a miniștrilor – și, evident, a premierului – care vor refuza să demisioneze.

Numărul total de voturi a fost în ambele cazuri de 68.

Anterior, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE îi retrage sprijinul politic premierului Grindeanu.

În declarația comună cu Tăriceanu, Dragnea le-a reproșat miniștrilor că “n-au luat deloc în serios programul de guvernare, n-au reușit să se coordoneze, n-a fost o adoptare strategică”.

“60% din programul de guvernare a fost ratat”, a insistat el.

“Toți membri PSD din Guvern și-au prezentat demisiile înainte de CExN – și nu vorbim de celebrele demisii în alb -, cu o singură excepție: ministrul Comunicațiilor, care este plecat din țară și a trimis-o prin e-mail”, a mai spus Dragnea.

“Înainte de conferinţa de presă am stat 10 minute şi am am redactat o adresă oficială către preşedintele Iohannis, o trimitem în noaptea asta sau mâine dimineaţă la prima oră, în care îl informăm oficial despre deciziile luate şi propunerile noastre ulterioare”, a adăugat el.

Dragnea a mai spus că PSD şi ALDE aveau dreptul “legitim” de a adopta aceste decizii politice privind retragerea sprijinului politic acordat Guvernului şi demisiile miniştrilor, ca urmare a evaluării activităţii acestora.

“Dincolo de dreptul noastru legitim de a adopta aceste decizii, care sunt similare celor luate când s-a format actualul Guvern, aveam obligaţia să facem această evaluare, să luăm măsuri care să ne ajute să beneficiem cu toţii de prevederile programului de guvernare”, a spus Dragnea.

El şi-a exprimat speranţa ca Iohannis să aibă o “abordare înţeleaptă”.

“Sper ca şi Sorin Grindeanu să înţeleagă lucrul ăsta. Sunt convins că şi preşedintele Iohannis va avea o abordare foarte înţeleaptă”, a spus Dragnea.

“Mâine se poate închide acest subiect, dacă vor fi consultări la Cotroceni”.

Dragnea a mai arătat că Sorin Grindeanu a avut o “abordare incorectă şi necinstită” atunci când a vorbit despre “condiţionarea” preşedintelui Iohannis, când a legat demisia sa de desemnarea de către acesta a unui nou premier de la PSD.

“În ceea ce priveşte condiţionarea preşedintelui Iohannis, e o abordare incorectă şi necinstită din partea domnului Grindeanu. Preşedintele României nu poate fi condiţionat. Sper că e un joc din care trebuie să iasă. Domnul Iohannis nu cred că nu va ţine seama de o propunere a coaliţiei. Sunt convins că am deşăşit perioada de după alegeri. Şi preşedintele Iohannis, ca şi noi, nu intenţionează să genereze o criză politică”, a mai spus Dragnea.

Întrebat despre criza politică pe care a generat-o, Dragnea a replicat: “O evaluare nu generează o criză politică. O criză politică poate apărea dacă cei numiți politic nu înțeleg că nu mai pot guverna”.

Tăriceanu: “Decizia noastră nu este un capriciu al cuiva”

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că “actualul guvern a avut o performanță slabă”. 

“Decizia noastră nu este un capriciu al cuiva”, a mai spus Tăriceanu.

El a acuzat că “miniștrii și-au făcut treaba fiecare cum a putut, fără să existe o mână care să-i conducă”.

“Rolul primului ministru care este? Dacă numim miniștrii și îi lăsăm să-și facă treaba, nu mai avem nevoie de prim-ministru!”, a opinat Tăriceanu.

Grindeanu: Să vă dați demisia la pachet cu a mea!

Sorin Grindeanu le-a spus membrilor CEx – în frunte cu Dragnea: “Nu am vrut să fiu premier și nici nu mi-am ales miniștrii. Să vă dați demisia la pachet cu a mea! A fost Ordonanța 13 și nu ați făcut nimic, erați aceiași în CEx. L-am trezit pe Klaus Werner Iohannis cu ordonanța. Acum îi dați Guvernul. De ce?!?”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version